東京咁都唔黑色警告,叫李少光去東京吧

每日新聞:<福島第1原発>水道水に微量放射性物質 6都県

調査によると、上水に含まれる放射性物質は▽栃木県(放射性ヨウ素77ベクレル、放射性セシウム1.6ベクレル)▽群馬県(同2.5ベクレル、同0.22ベクレル)▽埼玉県(放射性ヨウ素0.62ベクレル)▽千葉県(同0.79ベクレル)▽東京都(同1.5ベクレル)▽新潟県(同0.27ベクレル)。文科省によると、77ベクレルの水を1年間飲み続けても、胃のレントゲンを3回受けたのと同じ放射性物質を摂取するレベルという。

雖然未超標,但自來水含放射性碘絕對唔係乜嘢好兆頭,因為甲狀腺會吸收咗佢,所以依家喺安全劑量都好,我建議係家仲喺未撤出東京嘅人,避免飲自來水,樽裝水雖然難買,但可能依家相對安全。

碘131嘅危害,可以參考以下中文《華爾街日報》嘅文章

如何免受放射性物質危害及碘化鉀知識普及

低劑量的碘-131能夠降低甲狀腺的活躍程度,減少甲狀腺的激素分泌量。使用放射性碘元素時,醫生必須在由此引發的風險和帶來的好處之間維持微妙的平衡。一方面,少量、額外的攝入可能破壞人體自身的平衡,促進癌細胞的形成。另一方面,這種低劑量的額外攝入能夠使過於亢奮的甲狀腺活動減緩,從而使人體恢復健康並改善健康狀況。

除非你本來就係甲狀腺亢奮,否則東京嘅含放射性碘嘅水,對你身體健康有害無益。

依家絕對有必要向東京發黑色警告,雖然東京嘅自來水放射性碘未超標,但己經對細路仔,以至部分人構成危險。小弟呼籲仲喺東京嘅英國國民,儘快離開。如果你有朋友仲喺東京,勸佢地離開,用含放射性嘅水嚟沖涼都唔係乜嘢好事。

如果李少光仲唔做嘢,叫佢定居東京,日日飲含放射性碘。(或者全港市民請佢去福島都可以)

廣告

7 則迴響

Filed under 香港政治

7 responses to “東京咁都唔黑色警告,叫李少光去東京吧

  1. Dbdb

    見黎保安聯同董耀中一出,我便立即黃中指了,個人認為第一天就要掛黑色,保安話睇數據喎。

    建議保安向市民說數據無說即使中輻射一定死人,所以市民無須擔心。

  2. Dbdb

    見黎保安聯同董耀中一出,我便立即黃中指了,個人認為第一天就要掛黑色,保安話睇數據喎。

    建議保安向市民說數據無說即使中輻射一定死人,所以市民無須擔心。

  3. v

    叫人帶100CC東京水返來畀佢飲.

  4. v

    家陣大把人來香港, 你試下喺TWITTER呼籲

  5. LP

    這點輻射量的確遠遠低於有害水平,不過正如沈旭輝所言,重點不是"情況已經有多壞",而是"情況有可能急轉直下"便應該發警報。

  6. Tom

    一人一蚊請李少光D仔女去東京!

  7. 實在不明白政府不發黑警的理由。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s