香港BNO可坐英國政府包機撤返香港

http://ukinjapan.fco.gov.uk/en/help-for-british-nationals/travel-advice

The UK government is chartering flights from Tokyo to Hong Kong to supplement commercially available options for those wishing to leave Japan.

你無睇錯,英國政府嘅包機會撤英國公民、英國國民(海外)去香港,換言之,香港BN(O)喺東京或日本東北要返香港,俾六百英鎊(如果你喺災區四縣出嚟,免費),可以坐英國政府包機返香港。請有需要嘅持BNO香港人,同英國大使館聯絡。

靠李少光,早抖⋯⋯

廣告

14 則迴響

Filed under 英國與歐洲

14 responses to “香港BNO可坐英國政府包機撤返香港

  1. TC

    究竟有無香港傳媒會報導英國會有包機去香港?

  2. martinoei 黃世澤

    香港傳媒一貫無良,所以無

  3. S

    Why HK instead of Seoul or Busan? Is it bcos HK is having a huge British mission?

  4. martinoei 黃世澤

    1. 好大機會任務由國泰負責

    2. 韓國本身有戰亂危險,無人知北韓會唔會乘機搏懵

    3. 可能有相當數目係BN(O)

  5. Madeline

    反之, 而家特膠正苦仲未派包機…只係叫香港人離開東京only
    呢個正苦真係信佢一成, 雙目失明!

  6. Tony

    恐怕冇乜幾多人知,要廣傳!

  7. fishchip2

    如果, 一旦大亞灣核爆, 英國or EU 在香港撤僑, 揸BNO 的香港人, 有冇得跟埋 BC走?

  8. TC

    死人明報果然只係講英國租包機撤日僑民去香港,但係無叫香港BNOs都可以跟埋其他英國人一齊走。

  9. alvin

    香港人鍾意乜都「老奉」﹐所以唔明點解揸BNO揸得咁閃縮﹐點解唔「老奉」當自己係英國國民﹐唔通驚認咗係英國國民第日會秋後算帳﹐冇得攞六千蚊?

  10. World Travler Plus

    to fishchip2.
    如果香港出事, 香港去倫敦一日有8班747,當佢地全部都係747 400D, 可能載624人,8班樹最多可以載不多過5000人. 加到16班都只不過10000人

    所以,我冧如果你有親友向海外,都係自己買機票走,唔好等政府/領使館安排.

  11. World Travler Plus / fishchip2 –

    英國要撤僑﹐唔會全部返倫敦﹐只要去到安全地方就得﹐香港附近咁多英聯邦國家﹐星馬澳紐全部都係options。

  12. KLUST

    「死人明報果然只係講英國租包機撤日僑民去香港,但係無叫香港BNOs都可以跟埋其他英國人一齊走。」
    大概主流傳媒已假設港人只會持特區護照外遊。

  13. alvin

    CCTVB 直程話係國泰加班機﹐連係英國政府包機都費時提。

  14. Chan Tai

    希望經英國協助回港的人上網說出事實的真相,使市民認清香港傳媒的報導有多正確。希望英國政府也公佈該班机有多少持BNO PP 港人經使館協助回港,以正視聽。若不是英使館這次包機行動,特衰走狗還會漏夜採取補鑊措施?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s