完全O嘴⋯⋯

周 一 嶽 : 食 鹽 無 助 抗 輻 射   勿 信 謠 言
2011-03-17 HKT 13:50
食物及衞生局局長周一嶽

周一嶽:服用食鹽對抵抗輻射無效,反影響健康 (朱錫君攝)
食 物 及 衞 生 局 局 長 周 一 嶽 表 示 , 市 民 毋 須 對 日 本 核 輻 射 危 機 過 份 杞 人 憂 天 , 又 強 調 服 用 食 鹽 對 抵 抗 輻 射 無 效 , 反 而 影 響 健 康 。
周 一 嶽 表 示 , 服 用 過 量 的 鹽 會 影 響 高 血 壓 及 腎 功 能 有 問 題 市 民 的 健 康 。 他 又 澄 清 , 輻 射 進 入 海 水 後 會 稀 釋 , 強 調 鹽 的 供 應 不 會 因 輻 射 危 機 受 影 響 。

他 又 相 信 , 是 有 投 機 分 子 散 播 謠 言 , 才 會 一 時 之 間 有 人 搶 購 食 鹽 , 認 為 不 會 影 響 整 體 供 應 。

周 一 嶽 又 呼 籲 市 民 冷 靜 理 性 , 福 島 距 離 香 港 約 3 千 公 里 , 直 接 的 輻 射 影 響 輕 微 , 反 而 密 切 監 察 食 物 的 輻 射 水 平 較 為 重 要 。

小弟呢次係企喺政府果面,食鹽抗輻射黐線。

本來食碘丸嘅作用,係攝取高劑量嘅碘,防止碘131進入甲狀腺持續照射,呢個絕對唔係鹽裡面嘅碘含量可以充當此任,所以中國搶購食鹽潮係黐線,一啲理由都無。

香港人陪中國人去癲,一方面係大量自由行嚟買,香港應該考慮關閉邊境,禁止自由行人士入境買嘢搞亂香港。另一方面,有啲嘢香港人自已用個腦諗吓喇。

成件事荒謬程度,同周星馳電影同級。

廣告

20 則迴響

Filed under 香港政治

20 responses to “完全O嘴⋯⋯

  1. Dick Ma

    我諗遲D會有人搶購紫菜…

  2. aLeX

    Dicky, 真係有人搶!

  3. Dick Ma

    日後D香港人仲會唔會食壽司呢?

  4. echykr

    If people didn’t know, just by the madness that’s been going on, they would have thought that Hong Kong must be hit by a tsunami instead of Japan.

    Seriously, WTF are these people panicking for? They might as well stop buying cars and stationary from Japan from now on if they’re that paranoid about the radiation.

  5. Dick Ma

    仲有,食碘片只不過擋住碘放射物質,係擋唔到其他輻射物。

  6. Madeline

    Dick Ma, aLeX
    尋日我o係超市見到有人買左幾包紫菜…
    睇埋今日既搶鹽潮, 可見香港人有幾咁癲呢…

  7. 依馬打

    恐怕中港政府補錯用神。

    現在內地人不止是儲鹽,更儲各類主要食糧,他們憂慮通脹失控多過輻射。HK 今日各大小市場也不止是只有鹽、醬油和所有帶咸味,可以放進口的,包括獅王咸味牙膏被掃清,方便麵、米、食油也接近無貨,等同 83 年行聯匯前市民搶購日用品和主糧的情況,但比 83 年搶糧更嚴峻的是,現在搶購的力量以內地人為主,本地人不以為然多,而超市等主要渠道也即時大幅加價,推波助瀾。中港政府和發改委若只釘對食鹽對防輻射無用作宣傳工作,而非更進一步管理通脹預期,搶糧勢將持續。

  8. world traveler plus

    香港好墮落. 點解香港人質素淪落到咁嘅田地?
    我唔係香港,但都覺得醜.
    究竟而加係大亞灣有事,定係福島有事?

  9. Tony

    究竟搶鹽果班係咪真係香港人?

  10. I really don’t know what happen. It is crazy. Watched Cable TV news, some of them are HK people. 走難心態 still exist in HK Chinese people’s soul.

  11. ky ho

    除塩外,今夜已延至豉油,雞精,麵粉,紫菜,海帶

  12. Sam

    由此事可以看到,
    內地,甚至包括香港,既大眾傳媒,
    已經接近信用破產既程度
    即係傳媒即使講真說話,
    市民都唔一定會相信

    只要有d有心人,故意有組織地在內地散布某d謠言,
    內地形勢可能係好短時間內變得不穩…

  13. 新仔

    狗大便內有酵素可以自行產生微量碘物, 如在全身及屋宇內外塗抹狗大便有助防止輻射…. 搶吧.

  14. 真是估計不到! 原本以為把輻射單位資料放上網上, 再加上天文台的輻射公佈就可防止謠言.

  15. alvin

    對普遍香港人﹐好心勸係冇用﹐更唔好諗住佢哋會用腦自行分析﹐你同佢講食鹽唔可以對抗幅射唔會有人聽﹐你要直接講﹐食鹽食到可以抗幅射之前﹐佢哋早已因血壓颷升心臟病腎衰竭死咗﹐或者會有人聽﹐因為佢哋驚幅射都係怕死。

  16. C

    今日深圳同事特登過黎掃貨仲call 我問我掃左未,我答佢掃佢個死人頭,痴Q線。有13億唔用腦嘅人住係隔離唔驚就假。

  17. lantern

    大家諗吓,依家幾千公里外嘅日本出事都搞成咁。大亞灣、陽江是但一間出事啲人會癲成點。

  18. 義不容共

    香港人近年質素同民智被溝淡拖低,無話可說。

    連台灣都有膠人哄搶爭購海帶,鹽亦告急,真係無眼睇 .

    造謠黑心膠與盲目真心膠充斥的社會,自嚇自亂,滅族亡國都不值可憐 .

  19. KLUST

    「大亞灣、陽江是但一間出事啲人會癲成點。」
    所以港府的應變計劃預設大部份港人留在室內(反正港人不可能有秩序疏散)。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s