天皇開金口,大家應預計到有多糟

日 皇 明 仁 : 核 電 事 故 無 法 預 測   籲 民 眾 保 持 冷 靜
2011-03-16 HKT 15:39
日 皇 明 仁 表 示 , 深 切 關 注 福 島 核 電 廠 事 故 , 核 反 應 堆 情 況 是 無 法 預 測 。 他 呼 籲 民 眾 保 持 冷 靜 。
明 仁 罕 有 地 發 表 電 視 講 話 , 他 說 , 地 震 死 難 者 人 數 每 日 上 升 , 無 法 知 道 有 多 少 人 罹 難 。 他 為 民 眾 祈 福 , 希 望 大 家 安 全 。

大家都知,日本天皇如無必要都唔會開金口,史上最一鋪天皇開金口係二次大戰玉音放送,亦即係投降詔文。之後,天皇會唔會出嚟講話,可以預計到事件大鑊程度。同小弟所屬嘅英國,國王係唔係都會講一餐,係完全唔同。

同二次大戰昭和天皇(日皇裕仁)自把自為,自己決定讀詔書投降唔同,依家君主立憲制下嘅平成天皇(日皇明仁),應該係喺首相菅直人建議下向全國致詞,仲特別講核電廠事件,亦即件事大家應該有心理準備,會係切爾諾貝爾翻版。

Advertisements

6 則迴響

Filed under 東北亞政治

6 responses to “天皇開金口,大家應預計到有多糟

  1. Henry Chan

    另一方面,我覺得日皇開金口,係要穩定日本人既信心,呢個既關鍵

  2. martinoei 黃世澤

    To Henry Chan:

    呢樣嘢,日本同英國係有啲唔同。

    英國君主一如其他歐洲君主,唔好話開金口,呢啲地震場合,皇室人員係必須去前線慰問。但日本君主唔同,日本君主係神,如果要君主開口穩定信心,證明件事狀況好差,差到大家都想像唔到。

  3. 義不容共

    要不掌實權的天王開口安撫國民,首相菅直人內閣應否稍後集體呈辭 ?

    肯早點放下面子,向美國西方專家求救求援,把握最關鍵時機,核禍會不會如今天一發不可收拾 ?

  4. Henry Chan

    就算菅直人內閣在核危機過後唔集體呈辭,都會被以自民黨為首既反對黨(在野黨)大抽特抽…………….

  5. 麥當勞

    戰後實施新憲法,日本天皇公開發言需要首相批准,否則會被質疑單方面干政,違反戰後憲法。戰後首相又很少主動要求日皇發言,這造成天皇鮮有公開發言的情況。

    這不是事態上的問題,而是發言的手續太煩鎖。不計算核事故,地震海嘯本身已經是遠遠的重大事故,死傷無數,核事故也是大事,但與地震海嘯的直接傷害還相差一大截,他其實早日就該發言,穩往民心。日皇沒有在與地震海嘯後發言,延至今日才發言,決不是核事故的事態發展,而是手續根本上太煩鎖。

  6. 最大的問題是因為有傳聞說天皇避了去京都吧,這樣會令東京市民恐慌,所以天皇一定要出面澄清,讓東京市民安心才成。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s