特膠政府膠夠未呀

政 府 呼 籲 在 日 港 人   使 用 固 網 電 話 與 家 人 聯 絡
2011-03-12 HKT 12:19
特 區 政 府 透 過 手 機 , 向 在 日 本 的 港 人 傳 達 訊 息 , 表 示 由 於 日 本 無 線 網 絡 電 話 不 穩 定 , 特 區 政 府 呼 籲 身 在 日 本 的 港 人 , 使 用 固 網 電 話 , 與 在 港 家 人 聯 絡 , 如 需 協 助 , 可 致 電 (852)1868 。

我正係在日香港人,我諗我有資格公開鬧爆班膠官。

1. 依家NTT東日本固網都有問題呀白痴,因為NTT東日本嘅PSTN交換系統受地震影響非常之唔得。所以呢段消息,好明顯又係保安局班膠人,喺office自己自把自為度出嚟。

2. 日本嘅手機網絡係data優先,所以依家最有效嘅聯絡方法

a. twitter(絕對無敵,一定可用)

b. SkyPE(我都係用SkyPE打返香港報平安)

c. Viber(好順,bandwidth唔夠都頂得住)

連英國外交部都係用twitter發放信息,特膠政府今朝仲要中英文各一發放SMS,嫌日本嘅手機網絡唔夠繁忙?

旨意呢班膠官,真係激到吐血。

廣告

4 則迴響

Filed under 香港政治

4 responses to “特膠政府膠夠未呀

  1. Chan Tai

    佢地只知道叫在日港人與家人用固網聯絡,怕網絡茉莉開了難收,這樣就少啲人煩佢地囉!而家佢地又俾住中共賣廣告啦。
    (852)1868這號碼有用嗎?咁大件事,還是這樣處理。李少光做勿野呀!
    可能的話記錄打這號碼要幾長時間才有人處理,等人知道正苦幾無能。

  2. Chan Tai

    可以的話,在離開日本之前請捐血。比捐錢更要!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s