奉旨要批你budget架?

曾 俊 華 籲 泛 民 議 員 回 心 轉 意   支 持 臨 時 撥 款
2011-03-10 HKT 07:45
財政司司長曾俊華
財 政 司 司 長 曾 俊 華 呼 籲 泛 民 立 法 會 議 員 回 心 轉 意 , 投 票 支 持 政 府 臨 時 撥 款 。
曾 俊 華 早 上 到 政 府 總 部 上 班 , 指 議 員 不 應 將 政 治 置 於 市 民 的 利 益 之 上 , 這 是 不 負 責 任 的 做 法 , 他 希 望 議 員 支 持 撥 款 , 令 政 府 的 服 務 在 4 月 1 日 後 可 以 維 持 正 常 。

小弟覺得香港啲官嘅邏輯非常有趣,自己做唔好份工,就輸波賴地硬,本來當奴嘅口號係「我要做好呢份工」,依家份工做唔好,呢個政府本來一早應該收檔。

成件事關鍵正係「get the job done」呢度,審查預算係議員職責,份嘢係垃圾唔批就唔批,發還重做,件事就係咁,否則講乜叉三權分立,不如行政玩晒做卡達菲好唔好。

另一方面,你班港區人大政協,咁鍾意做中國Rubber Stamp,唔好返嚟架,咁鍾意咪成世留喺北京算囉,我都信你葉國謙唔係遊山玩水,因為你份工係去北京擦鞋,問題係,你咁鍾意擦鞋咪辭咗立法會份工佢囉,黐線。

人喺東京都仲要鬧爆香港啲政棍,乜嘢世界。

廣告

13 則迴響

Filed under 香港政治

13 responses to “奉旨要批你budget架?

  1. Kris

    連中大代表會都不如,今年就係無批budget haha

  2. dbdb

    投票是神聖的!講完……

  3. urbane peasant

    講"我要做好呢份工"的人可能理直氣壯,因為認為自己是打人家的工,所以事事聽話於老細。

  4. Dick Ma

    佢地都要乞泛民票嗎?(下次不是一定數夠票嗎?)

  5. 大佬, 你被份垃圾, 要人家做Rubber Stamp , 已經不知所謂. 還說什麼理性, 顧全大局, 挾民憤來爭取政治本錢. 人家否決的理據不充分嗎? 真的要付綜援及生果金, 曾生及其內閣月尾一齊不出糧, 將錢拿來付綜援及生果金先及放些美債來應付. 香港的傳媒全部都傻的. 信報都如此立論, 可以休矣.

  6. 政府咁講,不如索性取消投票,以後他們想做乜都得好唔好?議員冇議務一定要支持政府吧!

  7. Jacky Lim

    行政主導吖嘛
    唔批? 你想人頭落地呀
    (完全封建皇朝D奴才心態)

  8. Pierre Cheung

    香港依家啲政治簡直嚇死人,英國執政黨議員都唔一定要支持財政大臣份預算案啦。英國任何一位國會議員或地方議員都知道咩叫分寸同尊重,首相都唔可以因為數夠票,就唔理選民同在野黨意見啦。香港到呢個地步,就算有普選都簡直絕對係悲哀,上樑不正,下樑歪晒。不過最近英國政府推行公投草案,都係一個好事,至少英國國會唔會再有獨斷獨行嘅事發生,今後任何影響制度嘅事,都唔係政府講過就算。

  9. 新仔

    膠官咁講嘢其實就晨早預咗.

    比較攞膽既係好多香港人 buy 呢啲講法, 吹咩.

  10. Pierre Cheung

    所以香港就算有普選,都唔係一個理想可以安居樂業嘅地方。

  11. dbdb

    基本法寫明有普選, 英文version是正貨, 中文是A貨…………
    林公公耍9香港人, 不如所有條文都加上XX循序漸進………….啦………..

  12. urbane peasant

    博主的“自己做唔好份工,就輸波賴地硬" 又一證明, Sir Donald 在教堂門外說 “立法會否決政府臨時撥款令他傷感",應該是不獲通過,因為沒有人投反對票,係自己友不夠人,好似一場波唔夠人出場,輸左,就賴對方唔放水o“傷感"應該對自己馬仔講,出人工但做唔好份工,數唔齊人。

  13. KLUST

    「三點不露」和「掃帚頭」在香港,但都沒有開會呢!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s