醞釀中嘅政治危機

立 會 否 決 臨 時 撥 款 決 議 案
2011-03-09 HKT 15:26
黃凱宜報道
臨時撥款表決結果

立法會否決臨時撥款決議案
立 法 會 罕 有 地 否 決 臨 時 撥 款 決 議 案 , 議 案 在 17 票 贊 成 、 無 人 反 對 、 14 票 棄 權 下 , 未 獲 得 過 半 數 議 員 支 持 下 被 否 決 。
有 關 決 議 案 是 申 請 602 億 元 的 臨 時 撥 款 , 應 付 四 月 一 日 起 至 預 算 案 通 過 前 的 開 支 。

決 議 案 提 出 之 後 , 多 名 泛 民 議 員 作 出 批 評 , 公 民 黨 的 吳 靄 儀 不 滿 決 議 案 的 申 請 欠 缺 細 節 , 質 疑 政 府 偷 步 , 濫 用 司 法 程 序 。

職 工 盟 的 李 卓 人 批 評 預 算 案 , 向 每 名 永 久 居 民 派 6 千 元 , 引 起 很 大 風 波 , 社 群 嚴 重 撕 裂 , 措 施 亦 對 新 來 港 人 士 不 公 平 及 歧 視 , 認 為 當 局 欠 缺 承 擔 及 誠 意 。

民 主 黨 劉 慧 卿 則 不 滿 當 局 修 改 預 算 案 後 , 沒 有 向 立 法 會 提 供 資 料 , 議 員 無 法 了 解 具 體 內 容 。

財 經 事 務 及 庫 務 局 局 長 陳 家 強 表 示 , 臨 時 撥 款 並 不 包 括 向 市 民 派 發 6 千 元 等 支 出 , 他 在 表 決 前 , 特 別 呼 籲 議 員 支 持 決 議 案 , 讓 政 府 繼 續 維 持 各 項 服 務 。

香港政府有可能會喺預算案被否決後,暫時唔駛運作一輪,情況極膠。

土共係支持,只不過睇番個投票結果

如果保皇黨講到自己咁顧全大局,應該投票支持臨時動議,但今年係選舉年,連行政會議成員劉江華陳鑑林都唔夠薑投支持票,因為出面風頭火勢,投支持票隨時被人X到反艇,區議會選舉唔駛玩。

換言之,就算政府派錢都好,都可能個預算完全過唔到。因為根本無人知道依家個政局究竟係乜局,隨時泛民同土共攬住一齊死,到時唔解散立法會都唔得。

我想問,乜仲有人認為依家個政制玩得到嘅咩?

廣告

19 則迴響

Filed under 香港政治

19 responses to “醞釀中嘅政治危機

  1. Sam

    我地要盡快出張List,
    列明建制派邊d人無出席,
    邊d人唔投票,
    如果唔係主流傳媒就會將個波推向泛民,
    話佢地搞事

  2. 死啦,我呢個「政敵」今次好同意你既講法囉,咁果件kl-t今次咪無得抽水:o)

  3. martinoei 黃世澤

    叫佢去利比亞沙漠抽,或者抽到石油 XD

  4. Sam

    仲有你數漏左一位
    民主建港聯盟現任主席譚耀宗議員,
    自己顧住上人大,唔去開會,
    過唔到臨時撥款仲要含血噴人

  5. 看紀錄, 陳鑑林今日無出席會議播………….

  6. Dick Ma

    照妖鏡:佢剩係識做政府的投票機器?

    葉 劉 淑 儀 : 未 能 趕 及 投 票   自 覺 有 責 任

    2011-03-09 HKT 17:46

    臨 時 撥 款 決 議 案 遭 否 決 , 當 時 不 在 會 議 廳 的 議 員 葉 劉 淑 儀 說 , 覺 得 自 己 有 責 任 , 未 能 趕 及 返 回 立 法 會 投 票 支 持 。
    她 說 , 自 己 當 時 正 在 南 區 , 有 私 事 要 處 理 , 所 以 即 使 收 到 秘 書 處 的 短 訊 通 知 , 亦 未 能 趕 及 返 回 立 法 會 。

    葉 劉 淑 儀 又 說 , 今 次 事 件 政 府 及 議 員 都 要 汲 取 教 訓 , 當 局 之 前 沒 與 她 接 觸 , 要 求 她 投 票 , 令 她 以 為 政 府 已 經 有 足 夠 票 數 。

  7. 點子

    “葉 劉 淑 儀 又 說 , 今 次 事 件 政 府 及 議 員 都 要 汲 取 教 訓 , 當 局 之 前 沒 與 她 接 觸 , 要 求 她 投 票"

    — >睇來有d無辜新紥AO又要孭黑鍋啦,你就無尾fei鉈,我就仕途全毀,咁算唔算世代之爭呢喎。

  8. DTS-ES

    聽電台反而有市民指責這次行動,一時呢樣,一時個樣。市民究竟想點?
    市民真想被擺佈就可以有改變?又唔身體力行推動一件事,
    下下依賴議員做野,只求方便快捷的港人們,試問財爺派錢後,
    就連遊行唔去,唔推動一件事的成功。
    事件推動不成就將責任全推議員身上,市民撓起雙手獨善其身將責任推卸得一乾二淨。
    議員局住走去不理想一步,市民有少許影響就埋怨走呢一步。
    又要自己安定,又想撓起雙手等打破現有局面。真係半斤八兩咁理想?香港人何時完全蘇醒?

  9. 點子

    其實最賤就係d巿民。

  10. 天助自助者. 撓起雙手而期望改变會自動來臨是不可能的.

  11. Dick Ma

    To: DTS-ES

    有時是傳媒選擇性報導哩。

  12. DTS-ES

    To:Dick Ma
    係港台節目

  13. James

    香港人,怕事怕麻煩怕孭黑鑊又怕留案底,試問咁,邊有嘢可以爭得成丫…
    派錢,真係咁就令好多香港人心滿意足?其他嘢又唔見咁易滿足…
    個個都「不敢為天下先」,又眼中只有錢,又可以期望佢哋可以做咩呢?
    香港人呀香港人,再咁嘅話,你同我都長抖㗎喇…

  14. 點子

    George Orwell on his inspiration to write Animal Farm:-

    “…I saw a little boy, perhaps ten years old, driving a huge carthorse along a narrow path, whipping it whenever it tried to turn. It struck me that if only such animals became aware of their strength we should have no power over them, and that men exploit animals in much the same way as the rich exploit the proletariat."

  15. Sam

    只怕今次預算案會成為泛民的"諸神的黃昏",
    從此陷入萬劫不復之中
    (抑或,其實"諸神的黃昏"在政改一役中已經出現?)

  16. v

    諸神之黃昏, 燒死晒班牛鬼蛇神, 大地女神重新掌權, 係人類0既黎明.

  17. world traveler plus

    喇,睇下政府有無gut 去賭一鋪:
    搵保皇黨幾個議員向財政預算上投反對票. 立法會過唔到財政預算,bow tie 解散立法會, 如果佢地覺得泛民阻頭阻勢,覺得怎麼語言,肢體暴力,咪切底由市民再投票來肯定是否"玩大左",是否"市民不會認同".

    選舉要洗錢,但都有可能有一半rubber stamp入到議會,到時唔洗人人派6000,可能政府有賺.

    但如果泛民入返曬黎, bow tie 要辭職.

    特衰政府,敢唔敢賭一鋪?

  18. Dbdb

    建制派的人大代表議員,他們不去人大開會皮毛不影響人大會議,反而應在香港要盡投票責任而不盡,現在反而話人不負責任。好笑。

  19. S

    The SMS / pager message was supposingly for the purpose of quorum, instead of for the sake of voting. Resolution for provisional funding had never been voted with the names and votes of the members recorded. The messages were sent by the Legislative Council Secretariat, not the government.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s