膠論連篇

乜依家啲硬膠,好鍾意啲人上街遊行,一朝早聽到兩篇膠論,火都嚟。

曾 俊 華 : 考 慮 注 資 關 愛 基 金 協 助 新 來 港 人 士
2011-03-06 HKT 12:03
羅詠暉報道
財 政 司 司 長 曾 俊 華 表 示 , 向 市 民 派 錢 6000 元 的 同 時 , 會 設 立 平 台 , 以 存 款 利 息 吸 引 市 民 儲 錢 。
他 又 說 , 明 白 新 來 港 人 士 未 能 在 預 算 案 中 受 惠 , 考 慮 注 資 關 愛 基 金 , 向 他 們 提 供 協 助 。

如果有人借新移民嚟注錢俾唐膠年以及民賤聯嘅話,我寧願果六千蚊派咗佢算,呢個政府做嘢,無最膠,只有更膠。香港政界果然有啲人,係蝗蟲中嘅蝗蟲,食咗你都唔知。


彭 清 華 : 習 近 平 籲 港 區 人 大 把 握 「 十 二 五 」 規 劃 機 遇
2011-03-06 HKT 11:39
主 管 港 澳 事 務 的 國 家 副 主 席 習 近 平 , 在 北 京 與 港 區 人 大 代 表 見 面 。
人 大 常 委 范 徐 麗 泰 在 會 後 表 示 , 習 近 平 在 會 上 呼 籲 他 們 在 香 港 積 極 推 廣 基 本 法 以 及 一 國 兩 制 。

中 聯 辦 主 任 彭 清 華 指 出 , 習 近 平 在 會 上 希 望 香 港 總 結 「 十 一 . 五 」 經 驗 , 把 握 「 十 二 . 五 」 機 遇 , 並 希 望 港 區 人 大 協 助 特 區 政 府 依 法 施 政 , 發 展 經 濟 並 為 大 局 , 作 出 努 力 。

香港統監彭清華,香港人絕對唔接受十二五被規劃,香港人自己事自己搞掂,唔駛配合中國,你去完開會唔好返香港,香港唔歡迎你。

3 則迴響

Filed under 香港政治

3 responses to “膠論連篇

  1. Endless Alex

    嚟啲就係政府急屎 民所急囉!依家大批傭官排隊退休、排隊換位,邊個會有使命感做嘢吖,可以閃計閃!

  2. Endless Alex

    市民四天的反應,完全推倒180日的諮詢,這意味著諮詢意謂什麼?

  3. Ryan Mud

    寧願政府安排義工幫新移民免費補習、免費照顧小朋友,然後鼓勵新移民就業好過!!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s