中國政府攻擊wordpress.com意欲何為

Techcrunch: WordPress.com DDoS Attacks Primarily From China, Possibly Politically Motivated

我睇過成個wordpress.com,zh-hk(香港語文)、zh-tw(台灣語文)以及zh-cn(中國語文)嘅頭十大博客,其中以zh-hk頭十大那堆最惹火,包括小弟嘅博客(小弟亦喺少數華文博客獲准用ad-control賣廣告),以及都是那些日子兩個政治博客。加上zh-cn一堆宣傳李洪志嘅博客,呢個正係中國當局發動大規模攻擊嘅理由。

wordpress.com喺華文世界嚟講,係一個冷門嘅平台,多數會寧願揀blogspot.com,因為有GMail戶口就可以用。但Wordpress.com的反五毛保安係最完備,幾乎大多數五毛黨都無法喺呢度搵食,當五毛黨無法污染wordpress.com,而越嚟越多人翻牆上網嘅情況下,咁就發動DDoS試圖令喺wordpress.com寫嘢嘅人收聲,件事就係咁簡單。

所以我今日狀態唔好,英文亦唔叫寫得好,但我都喺Techcrunch回應果個叫Ray Wang嘅中國五毛,話件事同政治無關嘅言論。件事同政治無關?咁點解釋中國突然解封wordpress.com?開善堂呀?

Advertisements

5 則迴響

Filed under 中國政治

5 responses to “中國政府攻擊wordpress.com意欲何為

  1. 持書者

    Everything in China is politics. Every Action in China have political motivated
    呢個好似係常識….

  2. kriz cpec

    possible to take legal action?

  3. DTS-ES

    中共臨死爭扎,醜態將會暴露國際舞台上

  4. lantern

    legal action?? 流氓政權只可以用流氓嘅手法解決。

  5. “加上zh-cn一堆宣傳李洪志嘅博客" (法輪功創始人李洪志)
    真的不明白為何還有人宣傳李洪志.
    在李天命的"從思考到思考之上", 前鋒篇的"思方拆土輪"已把李洪志的"轉法輪"中的謬誤一一拆穿!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s