中國己經達到臨界點

內 地 維 穩 開 支 超 國 防 費   評 論 稱 民 怨 嚴 峻
2011-03-05 HKT 18:31
時 事 評 論 員 程 翔 指 出 , 今 年 中 央 預 算 用 於 維 護 公 共 安 全 的 開 支 , 達 到 6244 億 , 首 次 超 過 國 防 開 支 , 反 映 中 央 認 為 內 部 民 怨 引 起 對 國 家 的 威 脅 , 已 超 過 外 部 因 素 , 情 況 嚴 峻 。
程 翔 解 釋 , 所 謂 的 公 共 安 全 開 支 , 主 要 用 於 街 道 巡 邏 和 互 聯 網 監 控 、 建 立 收 集 上 訪 、 維 權 人 士 等 資 料 的 特 殊 人 士 資 料 庫 。

他 指 出 , 公 共 安 全 開 支 近 年 , 每 年 增 長 達 雙 位 數 , 若 中 央 將 這 筆 龐 大 開 支 , 改 為 投 放 在 醫 療 、 教 育 和 就 業 等 領 域 , 解 決 民 生 問 題 , 相 信 比 增 加 「 維 穩 費 」 , 更 能 有 效 維 持 社 會 穩 定 , 化 解 民 怨 。

香港暫時未有客觀數據,證明民情到咗臨界點,但中國維穩開支大過國防開支,就明顯係中國達到臨界點一大證明。

呢條數證明,就算無茉莉花革命,中國喺防止各地維權事件嘅支出,己經大到一個星戰計劃嘅地步。而茉莉花運動每周玩鋪膠之後,維穩開支會不斷上升,追加又追加都唔知搞唔搞得掂,玩到中國政府自己hang機為止。

所以我對有生之年見到共產黨倒台好樂觀,呢個政府繼續唔改嘅話,呢挺玩法慘過凌遲。

8 則迴響

Filed under 中國政治

8 responses to “中國己經達到臨界點

  1. DTS-ES

    有如一個泡沫經濟,終會有一日爆破。
    一個時代的終結

  2. kriz cpec

    truly hope your judgment is right. This regime brought about way too many nightmares, death, crimes…you name it.

  3. HighLamb

    請五毛黨都可以洗到幾千億………

  4. echykr

    Not just China itself, but all the side effects the existence of this regime has caused on this planet for the past 62 years:

    SE Asian governments persecuting ordinary Chinese for being “commies"

    Korean War, Vietnam War

    Japanese right-wingers using the PRC as an excuse to get away with their crimes in WW2

    The destruction of High Chinese culture since the Cultural Revolution, to be preserved by the Republic of China, Korea, overseas Chinese (incl. HK) and ironically the “Old Enemy" Japan.

  5. 點子

    大陸我唔知但香港的維穩開支今次已有四百億,仲未計部份醫療及教育的開支本身也是維穩用途。而且今次派錢明顯違反基本法量入為出條文,為何無人提及?

  6. 持書者

    香港也有了維穩費了….其實早就有. 不過係高壓定係柔性既分別 高壓表面上平穩d但係一定貴過軟性方法

    不過最後都係冇辦法. 有無民主 呢個世界根本都容納唔到咁多人

    單單麵包和娛樂就搞死羅馬人

  7. Bankers' Arms

    地方政府債務亦已幾近破產邊緣, 使地方更加倚重地方企業來港集資

  8. 政府錢用黎和諧﹣>唔夠錢搞好社會事務﹣>更多人上街﹣>要更多錢搞和諧

    可以支持到幾時?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s