敝博客可能是中國DDoS目標

WordPress.com,亦即本博客嘅主機供應商,在昨晚受到嚴重攻擊,如果讀者嚟呢度覺得好慢,就係同DDoS攻擊有關。而Wordpress老闆向Techcrunch透露,呢次攻擊可能同非英文政治博客有關。

小弟相信呢波攻擊可能同呢度有關,因為中國防火長城突然對呢道解封,中國當局無理由喺人大兩會期間咁好死,唯一解釋就係用嚟發動攻擊,用防火長城攻擊條毛咩。

而Wordpress.com大嘅華文政治博客唔多,所以依家睇Wordpress.com會唔會提供更多數據。但呢道未來幾日都可能受攻擊影響,引起不便敬請原諒。

Advertisements

3 則迴響

Filed under 香港政治

3 responses to “敝博客可能是中國DDoS目標

  1. 持書者

    應該不止wordpress 被 ddos
    facebook youtube TWITTER 等 應該也是榜上有名..

  2. lantern

    相信很多人都估中了。http://techcrunch.com/2011/03/04/wordpress/

  3. lantern

    咁搞法,遲早八國聯軍反擊GFW。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s