劉兆佳發出暴亂警告

【本報訊】樓價升、物價升、貧富懸殊,政府懶理……財政司司長曾俊華宣佈派錢以圖平息民怨,身兼全國政協委員的中央政策組首席顧問劉兆佳昨在北京承認,預算案引發的爭議,反映社會怨氣可能已達「臨界點」。教師、勞工組織、部份專業人士說派錢掩飾不了政府無能,堅拒被 6,000元冲昏頭腦,下周日將上街抗議這份仍是「垃圾」的「提款機式」預算案。記者:雷子樂、盧文烈、林社炳

依家劉兆佳至知死字點寫,遲唔遲啲?

一直以來,呢度都有持續發出暴亂警告,由2009年6月6日發出首次暴亂警告,到2009年10月再度升級,直到去年6月10日發出黑色警告,發展到今日,連港獨都就嚟走得出嚟。基本上去年6月10日之後己經係無得救,之後派幾多錢都只係紓緩治療。

喺2009年10月嘅判斷

第四代香港人的怨憤己經浮上水面,而曾蔭權搞陳水扁式貪腐,直接威脅香港的核心價值,更令第四代的憤怒如火燎原,基本上除非曾蔭權當機立斷,否則革命形勢不可逆轉,特別北京爆發江胡大戰,而香港的「特首候選人」大部分都不孚眾望,第四代反抗成本接近零,一把火推倒重來傾向明顯。小弟認為己經到了適當時候,結果《愛と欲望の日々》的日子,以革命前夜替代。

黃俊杰狙擊曾蔭權玩出膠,其實己經反映,反抗成本去到零嘅臨界點。所以依家係白登之圍,再玩過界就會成件事膠晒。

叫政府炒咗劉兆佳條硬膠,話暴亂預警系統,呢個博客比劉兆佳準。社會科學真係用起嚟,推斷可以好準確,呢次又一次證明。記住,我唔係專科醫生,我只不過係街邊睇傷風感冒嘅普通科醫生。

5 則迴響

Filed under 香港政治

5 responses to “劉兆佳發出暴亂警告

  1. aLeX

    今朝王永都係881 講, 臨界點…

  2. TranceLove

    今早活力先生話佢去到帝都先講佢老細好唔道德

  3. 持書者

    大家覺得黃俊傑單野冇咩問題. 唔係睇死曾蔭權插水 而係好似好應該會發生咁

    好多人都唔理3721都插社民連. 好似佢地應該真係做咗咁

    唔夠得人驚?

  4. KLUST

    看來只有暴亂才能消滅高鐵香港段。

  5. 新仔

    民不畏社會動盪,奈何以社會動盪懼之!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s