再論令人憤怒的強迫金

法國HSBC私人銀行收費表

職工盟講,依家MPF平均每年管理費係1.89%,究竟有幾令人憤怒?以上私人銀行收費表,可以俾概念大家。

以上嘅表,Mandate Commission講就係每年收你嘅Charge,但2%係最高,好多時,你同個Banker拗吓數,呢筆錢同信用咭啲年費一樣,係有得減。而Custody Fee果0.45%,好多時一樣可以拗嘅。開Private Bank Acoount果陣好似街市賣菜咁講價,己經唔係乜嘢新聞(當然點傾個term好多古仔講,呢度好難講清楚)。

你依家強積金無自由行,立法會通過咗都唔實行,結果係你同班芬佬講價,班芬佬睬你都有味。唔係你筆強積金嘅數唔夠大,講真,如果有自由行,當你嘅金額積到咁上下,例如幾十萬,甚至過百萬嚟計,都己經有講價空間,例如你做一筆幾錢嘅自願性供款,就豁免所有強積金管理費,甚至己經可以考慮憑績效定管理費,例如低過某個回報水平就果年食白果,但成績做得好可以俾額外管理費。但由於強積金根本無自由行,咁大家諗到點解依家大家啲強積金,係被迫賭錢兼被迫養班表現欠佳嘅芬佬。

依家MPF仲貴過Private Bank,呢啲乜道理嚟架,大家明點解人人爆粗嘅原因未?

Advertisements

6 則迴響

Filed under 香港政治, 財經

6 responses to “再論令人憤怒的強迫金

  1. Andrew

    話又唔可以咁講…
    按百分比收費來說…私人銀行可以平d,
    但下下百萬入場費…實收的金額多好多之餘
    MPF d paper work 又特別多…兩者直接比較好唔公平

    澳洲其實有一樣嘢叫Self Managed Super Fund, 中文的話就係自己搞自己管的退休金。
    但要做到年均‘收費’2%樓下,你需要有$200 ,000澳元,即約1,560,000港元的資產…
    (ref: http://www.supersystemreview.gov.au/content/downloads/statistical_summary_smsf/SMSF_statistical_summary_report.pdf pg.16)
    香港有幾多人有咁多強積金。…
    澳洲就通常係成家人搞…
    用這個來比較香港的話會公平一點,畢竟香港的MPF是澳洲Superannunation 的改進版。

    講價這方面,MPF行界裡其實係有的,不過通常係有50員工以上的老闆講
    保留戶口就大吧人爭客
    僱員戶口?…要等半自由行了

  2. martinoei 黃世澤

    MPF原意就係集齊一大舊錢,減省財富管理嘅費用,達致自己搞掂自已退休生活費用嘅目的。

    MPF Paperwork特別多,你以為Private Bank Paperwork唔多,填表填到你發火。喺Compliance惡晒嘅年代,MPF嘅行政手續叫煩?咁Private Bank同Investment Bank簽名簽到罰抄咁,係乜嚟?

  3. Andrew

    “MPF原意就係集齊一大舊錢,減省財富管理嘅費用"
    無錯,但對比起私人銀行,MPF要同時應付僱主僱員積金局的行政開支好難壓至同等水平。(何況你提供的HSBC Private 的收費根本不便宜…加上來不見得平過除了管理費外都無乜零碎收費的MPF)

    “MPF Paperwork特別多,你以為Private Bank Paperwork唔多,填表填到你發火。"
    sorry,我係指要個個月交給積金局同僱主的paper work….香港的MPF管制應該算是數一數二嚴格的。

  4. martinoei 黃世澤

    To Andrew:

    1. 我故意搵HSBC Private Bank (France)嚟比,因為佢己經係其中一間最貴,兼且資料公開。

    2. Private Bank嘅Associate Banker應付Compliance嘅Paperwork,仲多過同煩過MPFA果啲好多。喺金融海嘯之後,煩咗好X多。

  5. Andrew

    不過都係要加一句…沒有全自由行,MPF似舊缺乏減價的動機…

    比多個ref: http://www.deloitte.com/assets/Dcom-Australia/Local%20Assets/Documents/news-research/Press%20releases/Australia%20compares%20well%20in%20global%20super%20fee%20study/International%20Pension%20Funds%20Fees%20Press%20Conf%20290909c.pdf
    國與國之間的退休金其實幾難去比較…但要平,管的資金要夠多。

  6. martinoei 黃世澤

    To Andrew:

    所以幾時落實MPF自由行係關鍵。

    金融界嘅友仔,查實都對MPF無自由行火滾,因為依家幾乎養住班無成績嘅冗員。金融海嘯果陣,幾多勁人起身至得。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s