二二八會否在香港重演

黃世澤:香港蝗蟲與台灣228

小弟寫呢篇文果陣,一路播住《悲情城市》Soundtrack,而寫呢篇文,某程度係對歷史負責任。

當你一路比較1947年果陣喺台灣國民黨做嘅嘢,同依家共產黨喺香港做,根本無乜分別,甚至係無最過份,只有更過份嘅時候,228果陣話未發生過咁嘅嘢,未必判斷到會衰到搞到台灣人同中國人嘅血海深仇。但依家呢,連蝗蟲呢個字都用得出果陣,依家甚至唔係228喺香港會唔會發生嘅問題,而係228幾時發生,或者發生嘅規模去到乜程度。

中國好多人都以為,族群問題唔係問題,我係漢族夠強大,可以將正義等問題置諸不理,但呢個唔係我呢個南洋人嘅見識。跋扈囂張嘅結果,只會係沒完沒了嘅種族仇恨。依家藏族、維吾爾族、台灣人、香港人,華裔印尼人,一個個都憎到中國入骨,呢班蠢材唔係認自己一啲責任都無嘛?

Advertisements

1 則迴響

Filed under 香港政治, 台灣政治

One response to “二二八會否在香港重演

  1. Bankers' Arms

    當年蔣介石一心認定係台灣潛伏共黨份子作怪, 就派軍入台見人就殺, 陳誠勸蔣介石唔好出兵, 應該撤換陳儀, 任用大量台藉菁英; 蔣介石有聽陳誠意見, 但係殺人照殺, 種下禍根, 後來派魏道明改組省政府, 任用台人, 發行台幣, 台糧禁運大陸等, 但係一切都太遲

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s