對付中大校友評議會

黃俊邦:新民女討論被腰斬-選舉不公照去——相隔八個月的中大評議會會員大會

小弟無去呢次大會,因為浪費時間無意思,基本上,劉世鏞決定無恥無極限,喺評議會呢個戰場打無意思。基本上,小弟認為有三場仗要打。

1. 喺現階段,應該提早為推舉挑戰劉世鏞校友評議會主席一職嘅候選人做準備。小弟唔會做呢啲咁煩嘅嘢,因為真係一等硬仗嚟,未來幾個月香港己經多仗打到嘔,我係孫悟空都唔掂,但呢個德高望重人選,依家就要傾。

2. 與此同時,要修改《香港中文大學條例》規程19「9. 校友評議會會議的法定人數,為大學校董會於校友評議會作出報告後所 訂明者。
10. 校友評議會的章程、職能、特權及其他與校友評議會有關的事宜,須經大 學校董會批准。(2005年第10號第27條)」
由於《香港中文大學條例》唔係涉及政府政策,根據《基本法》,搵位立法會議員,搞掂呢啲校方可以控制校友評議會嘅條文。可以順便廢埋規程25「7. 香港中文大學可設有香港中文大學學生會,其章程須經大學校董會批准。 8. 每一書院可設有學生會,其章程須經大學校董會根據有關書院的院務委員會的建議予以批准。」呢啲清朝條款。

3. 喺失去校董會控制後,再進行校友評議會內部嘅憲政改革。

但可以肯定係,劉世鏞一定要走。呢條友唔知用乜昏君嚟形容佢好,但可以肯定係,今年6月個AGM,一定雞過小學雞。

發表留言

Filed under 香港政治, 中文大學

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s