派陰司紙衰過係咁派錢

繆美詩:背脊骨落

Rachel呢篇文登喺報紙果陣,喺陳偉業拎住成疊陰司紙掟喺財爺之前。連Rachel都用發陰司紙俾市民,嚟形容政府發240億果吓硬膠時,香港有幾多人有一樣諗法,所以陳偉業擲陰司紙,絕對係市民好多咁諗,佢敢做咁解。所以小弟奉勸唐膠年,唔好膠到走去投訴陳偉業掟陰司紙,否則會有人寫隻iPhone App,叫i陰司紙三司十一命版,仲要新款冥通銀行鈔票,全部印住茉莉花,同唐膠年個人像。

言歸正傳,本來強積金己經夠令人火滾,就算你個硬膠政府,想借強積金做工具,派錢俾市民,特別一啲無交稅嘅市民,咁都唔係無計。

2008年果次派錢,查實個立法方法好膠,果次唔係純粹《撥款條例草案》裡面派,仲有以下法源:

19F. 特別供款的歸屬
除第 19E 條另有規定外—— (a) 由管理局就某註冊計劃的某成員支付的特別供款,一經支付予該計
劃的核准受託人,即作為累算權益而歸屬該成員;及
(b) 本條例的條文適用於特別供款所產生的累算權益,一如該等條文適用於根據第 7A(1)(b) 或 (2)(b) 或 7C 條支付的強制性供款所產生的 累算權益。

成件事膠喺呢度,如果2008年嘅立法,唔係話列入根據7A或7C條嘅強制供款,即係65歲果筆,而係計係自願性供款,即係第11條果堆隨時拎得嘅款項,當然提取涉及一堆不必要嘅行政程序,都係膠,但唔會膠到依家呢個level。至少市民急住用錢,可以自己提出嚟,如果唔急住用錢, 就可以將佢跟住強積金投資,變成係自由抉擇。都係益咗班財經佬,因為要經信託人嘅手嘛,但唔會搞到真係六千蚊變溪錢。

問題係,依家政府班官,連自己立咗乜嘢膠法都唔知,係度亂咁嚟,玩完一鑊又一鑊,香港人稅有份 交,但無份投票趕走呢班廢柴,咁可以點?三月六日上街囉,仲講咁多。

Advertisements

1 則迴響

Filed under 香港政治

One response to “派陰司紙衰過係咁派錢

  1. Tom

    起來不願做奴隸的人們!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s