黑船將臨

朝鮮日報:生活苦難日益加重 北韓示威頻發

對北消息人士透露說,2009年貨幣改革失敗後,北韓各地頻發居民示威和對政府的暴力反抗。金正日生日前兩天的14日,在平北定州市、龍川郡、宣川郡等地,數十名居民深夜高喊“給我們電和大米”。近來類似事件在北韓地區頻繁發生。北韓專家分析說,北韓居民示威並不是有組織的反政府運動,而是因生活日益艱難而爆發的“生計型示威”。

喺日本幕府末期,當時美國東印度艦隊提督培里直接殺到江戶城,日本人未見過呢種船,結果全日一片大亂。

但日本人唔係對有可能出現大劑嘢一無所知,因為幕府一直都保持同荷蘭聯繫,荷蘭仲同日本通商,日本有學蘭學,果陣唔少人學荷蘭話(事實上,美日之間當時談判用嘅語言係荷蘭文!),中國亦有同日本保持通商,當時日本有學者、武士知道清朝輸到幾甘,吉田松陰睇完魏源嘅海國圖志,就知大鑊,宣揚開國思想。(當時日本好多漢學學者,中、日、韓三國之間,可以用文言文同漢字筆談)。

依家香港可以如此觀,我地知道中東爆成咁,又知道北韓爆緊大鑊,黑船到來,係遲早問題,我地無理由學當政者全無準備,咁唔學當權嘅膠人,咁就要學日本吉田松陰嘅學生,為未來嘅大變局做準備。不論去,還是留,不論翻轉中國,還是香港走自己嘅路,大家都應該為一個大時代做好思想準備。

睇番日本幕末嘅歷史,同人物嘅對應,你會有所啟發。

後話:喺中東國家中,有一個絕對君主制國家,但應該短期內唔會有大亂,呢個國家,正係半島電視台所在嘅卡塔爾。一個有自由,無民主嘅國家。卡塔爾扮演,正係英治年代香港嘅角色。

4 則迴響

Filed under 中國政治

4 responses to “黑船將臨

  1. aLeX

    martin,
    看來, 你08-09 對BN(o)既講法, 真係有機會發生……

  2. fishchip2

    吉田松陰 –自警詩, (陽明學者 )

    士苟得正而斃,
    何必明哲保身;
    不能見幾而作,
    猶當殺身成仁;
    道並行而不悖,
    百世以俟聖人。

    source : 慨士遺音, 士規七則
    http://kindai.ndl.go.jp/info:ndljp/pid/899286

  3. aLeX

    如果中共收皮, BNO 人會stateless, 咁就可以變成BC

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s