弄膠成真

本來2月20日,有無乜嘢茉莉花革命,或者叫香片革命喺中國發生,有無人搞都唔知。只不過,成件充滿高登風味嘅玩膠事件,有無人真係搞都唔重要,反正己經成功弄膠成真,日後呢類整蠱中共嘅事件,只會無日無之,玩到你中共鑄成大錯為止。

最初係博訊轉載,有人號召2月20日,成棚人去各大城市市中心集會。呢類Flash Mob味道重嘅嘢,中東或者有人去,但中國人咁怕死,好似《讓子彈飛》鵝城班友咁,睇死都無人去。

但係中共有殺錯無放過嘅特性,就唔理三七廿一,拉咗一堆人先講。拉咗人,就會推上報,自然有人認為係堅料。之後Twitter成棚五毛上嚟出醜(幾十件五毛黨一炮上晒水),就更加肯定係堅。然後連社民連下午兩點,都會吹雞叫人去中聯辦示威,咁至少香港會真係發生先。咁成件事就係Flash Mob行為,邊個搞唔重要,邊條友玩膠都重要,反正有idea就有人去,之後搞成乜出嚟,我都唔知。

呢次搞唔成革命都唔緊要,大家知道中共心虛,之後就會越玩越過份。依家進入玩膠大時代,隨時辛亥革命都係咁樣搞出嚟,認真唔講笑。

廣告

9 則迴響

Filed under 中國政治

9 responses to “弄膠成真

  1. Dick Ma

    我個人反對中國網上言論封鎖,中國人應享有言論自由。
    解放中國,讓中國的茉莉花盛放!

  2. lantern

    咁快踢爆呀…

  3. 持書者

    革命變天本身都係因為當權者柒先會由流言變堅料

    石人一隻眼 挑動黃河天下反….

  4. echykr

    Damn right, Martin. It doesn’t matter who is involved in this idea, it doesn’t even matter who came out with this idea, once the idea is out, there is nothing the Commies can do to suppress it forever. As V in V for Vendetta puts it well: “Ideas are bulletproof."

  5. Tom

    社文連是個招牌

  6. KLUST

    CCTVB都不得不報道。

  7. barjack

    其實亂q咁講,叫人係乜乜廣場集合(總之人流多的地方).就已經可以玩膠.
    因為原本就已經好多人的地方,忽然d公安國安楝哂係道.咁就仲多人圍觀.
    中共而家真係草木皆兵.笑q死

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s