自立的覺醒

香港獨立媒體:甘心被消滅的香港人

這篇文章一出,唔少人都推薦認為值得一睇。當然,香港有唔少甘心被消滅令人擔心,但由南洋歷史嚟睇,小弟認為,醒過嚟嘅人,只會越嚟越多。

睇過《李光耀回憶錄》都知,本來南洋華人,不出兩款人,一款係心向中國果批人,呢批人對南洋影響當然好大,有睇過印尼文學名著《Anak Semua Bangsa(Child of all nation)》(華文譯名《萬國之子》或《所有民族的孩子》,作者係印尼最偉大作家Pramoedya Ananta Toer),印尼獨立運動係受中國嘅革命運動啟蒙所致,但亦呢班友對中國嘅效忠令人極唔放心。另一款係依賴英國、荷蘭果班人,喺大馬、新加坡果批,叫「皇家華人」。

呢兩班友都無諗過要自立,大馬果批「皇家華人」有獨立覺醒,係英國人不敵日本人,而日本人帶嚟係野蠻而垃圾嘅統治後,至要諗到自已,自己以英國人嘅一套嚟建立自己嘅國家,最後幾經波折變成今日嘅新加坡。而心向中國果班人,被中國賣豬仔後,就成為今日反共反到七彩嘅華裔印尼人,因為發現中共成棚都係騙徒。有啲更由支持中共,變成支持台獨,因為佢地成世人青春被騙嘅經歷令人太火滾。

而香港依家走嘅路,正係好多地方後殖走嘅路。香港人下一步點走,就睇醒幾多。所謂回歸,如果只不過係再殖民,咁係唔係死路一條都要行落去,大家諗清楚。

2 則迴響

Filed under 香港政治

2 responses to “自立的覺醒

  1. 死士復活

    希望佢哋唔會醒得太遲啦……

  2. 香港實在太多大陸人。假日的銅鑼灣,金鐘,甚至太古城,撞口撞面都是操普通話的。這也不是問題,問題是他們的言行大多數實在惡頂。而最慘係若我反溫哥華,都一樣係被大陸人攻陷了。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s