傾交通津貼,不如減交通費先

民 主 黨 : 交 津 方 案 若 不 改 善   支 持 中 止 辯 論
2011-02-15 HKT 16:53

政 府 星 期 五 向 立 法 會 財 委 會 申 請 , 經 修 訂 後 的 交 通 津 貼 計 劃 撥 款 。 民 主 黨 表 明 , 如 果 政 府 不 改 善 現 時 的 計 劃 , 會 支 持 中 止 辯 論 的 動 議 。
民 主 黨 主 席 何 俊 仁 說 , 新 的 交 通 津 貼 計 劃 , 雖 然 令 整 體 受 惠 人 數 增 加 , 但 由 於 計 劃 改 為 由 家 庭 為 申 請 單 位 , 部 分 現 有 計 劃 的 受 惠 者 , 將 來 可 能 因 為 家 庭 入 息 超 出 上 限 , 而 失 去 領 取 交 通 津 貼 的 資 格 。

何 俊 仁 又 說 , 民 主 黨 明 日 會 與 勞 工 及 福 利 局 局 長 張 建 宗 會 面 , 屆 時 會 提 出 改 善 現 有 計 劃 的 訴 求 。

交通津貼各政黨固然應該爭取,但唔係同時應該同政府爭取減交通費嘅咩。交通津貼,最後又咪落晒港鐵同地產霸權個袋。

所以,要紓解民困,乜唔係減交通費先?同時入呢個Page好過喇。

http://www.facebook.com/pages/yao-qiu-yun-shu-ji-fang-wu-ju-zhang-zheng-ru-hua-xiang-ying-te-shou-hu-xu-zheng-shi-bu-xun-chang-tong-zhang-quan-li-zu-zhi-jiao-tong-gong-ju-jia-jia/153658031352529?v=wall

廣告

1 則迴響

Filed under 香港政治

One response to “傾交通津貼,不如減交通費先

  1. aLeX

    最後又咪落晒港鐵同地產霸權個袋

    港鐵—-> 政府係大股東
    九巴—–> 新紅基
    新巴,城巴, 新渡輪 —-> 申世界

    減價咪全民受惠lor!~!!!!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s