高鐵項目係唔係要檢討吓咁?

鐵 道 部 長 劉 志 軍 被 免 黨 職 調 查   或 涉 高 鐵 項 目
2011-02-12 HKT 21:54

國 家 鐵 道 部 長 劉 志 軍 涉 嫌 嚴 重 違 紀 , 被 免 除 黨 組 書 記 一 職 , 正 接 受 調 查 。
內 地 《 財 新 網 》 引 述 知 情 人 士 透 露 , 劉 志 軍 被 調 查 , 可 能 同 山 西 女 企 業 家 丁 書 苗 的 案 件 有 關 , 當 中 主 要 涉 及 鐵 路 投 資 。

以 煤 炭 運 輸 起 家 的 丁 書 苗 , 經 營 的 博 宥 集 團 , 去 年 年 初 以 3 億 5 千 萬 買 下 本 港 三 個 「 天 匯 」 豪 宅 單 位 , 旗 下 企 業 在 武 廣 高 鐵 、 鄭 西 高 鐵 及 廣 深 港 高 鐵 工 程 , 都 有 中 標 項 目 , 被 視 為 中 國 高 鐵 項 目 的 重 要 既 得 利 益 者 。

丁 書 苗 去 年 更 以 9 千 萬 元 捐 款 , 排 福 布 斯 中 國 慈 善 榜 第 六 位 , 被 外 界 質 疑 她 的 資 金 來 源 , 她 今 年 初 被 當 局 帶 走 調 查 。

中國咁多高速鐵路,梗係涉及龐大貪污利益,甚至不惜同全香港年青人開拖,為咗高鐵。

依家係咪睇睇發生緊乜事,唔係拉咗一個劉志軍就算。雖然劉志軍倒台都好,都會有另一班貪污集團,接住吸人民嘅血。

Advertisements

5 則迴響

Filed under 香港政治

5 responses to “高鐵項目係唔係要檢討吓咁?

  1. Jacky Lim

    即時查數, 669億已找數出去的, 到底用成點
    叫承建商的QUANTITY SURVEYOR 交數

  2. krizcpec

    又係權鬥犧牲品。佢係邊一派嘅人?

  3. ky ho

    分賍唔匀,係咁ga la,鬼叫佢後台唔夠勁咩!
    668億深港高鐵,都order到工聯會極力反對香港工人有優先聘用權,o釘死劉志軍,!丁書苗在香港使左3.5億都要死!,就知佢對手啲後台啦!

  4. 贊成Jacky Lim 所議, 即時查數. 不要讓鐵路沿線居民白白的被屈[犧牲小我], 而養肥了一衆中港從高鐵項目均沾利益之士.
    不要處死如劉志軍,丁書苗此等貪婪之士, 判他們至黑磚窯及類似的地方[勞改], 將其貪污所得充公做民衆維權基金. 不過這可能是癡人說夢.

  5. Chan Tai

    一周三次塌陷,让疾速推进中的大连地铁建设遭遇尴尬,全线停工只是一时之需,复工只在朝夕,但平复事故引发的公众对于大连地质是否适合修建地铁以及地铁建设背后种种不规范的猜疑,却仍需时日
    【南方周末】本文网址:http://www.infzm.com/content/57054
    以上事情是否會在高鐵香港段發生?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s