港鐵強國化

港 鐵 否 認 隱 瞞 路 軌 出 現 裂 縫 事 故
2011-02-12 HKT 17:51
港 鐵 交 代 近 期 兩 宗 路 軌 裂 縫 事 故 。 證 實 在 欣 澳 站 附 近 以 及 金 鐘 往 尖 沙 咀 站 之 間 的 路 軌 , 分 別 發 現 「 裂 縫 」 , 由 於 已 有 足 夠 措 施 固 定 路 軌 , 並 不 影 響 行 車 安 全 。
港 鐵 車 務 工 程 總 管 張 少 華 首 次 透 露 , 由 金 鐘 至 尖 沙 咀 站 的 裂 縫 闊 1 毫 米 , 欣 澳 站 的 裂 縫 由 原 先 發 現 的 5 毫 米 , 及 後 擴 大 至 12 毫 米 。 目 前 未 知 路 軌 出 現 裂 縫 的 原 因 , 現 已 將 路 軌 送 往 大 學 化 驗 , 其 中 欣 澳 站 的 事 故 相 信 到 三 月 會 有 結 果 。

張 少 華 又 否 認 港 鐵 刻 意 隱 瞞 事 件 , 表 示 之 前 的 公 布 , 用 「 裂 紋 」 來 形 容 事 件 , 只 屬 字 眼 問 題 。 他 又 說 , 由 於 路 軌 由 鋼 鐵 製 造 , 就 有 機 會 產 生 裂 縫 , 相 信 未 來 仍 會 有 類 似 事 故 發 生 。

路軌有裂縫會唔會出事,我未有資格判斷。港鐵亦可能由歐洲,買咗批QC有問題嘅路軌,都唔奇。

只不過,呢鋪講大話,俾大家睇到,就係依家港鐵公司,同埋政府,都係用埋啲「強國」作風嚟管,依家裂縫,仲要成1.2cm嘅裂縫都講成裂紋,咁下鋪會有乜膠出嚟,我完全唔識諗。

Advertisements

7 則迴響

Filed under 香港政治

7 responses to “港鐵強國化

  1. ky ho

    GB-T232-1988金属弯曲试验方法 附录A 规定
      微裂纹: 长度小于2mm, 宽度小于0.2mm;
      裂纹;长度2-5mm, 宽度0.2-0.5mm;   
    裂缝:长度大于5mm, 宽度大于0.5mm;   
    开裂:全宽度上的裂缝
    梁焯輝係工程師………..食蕉啦………………………..啦

  2. KMB59

    有人賴翻譯?

  3. nightingalelin

    669高鐵發現裂紋,和諧號駛過,車毁人亡啦。

  4. Kindly watch closely on this issue. Write more on newspaper to arouse public attention and discussion. Do not let MTR get away easily with such lame excuses.

  5. aLeX

    Damn it! Shame on MTR!!!!
    令我回想起前港共天文台台長林超英講清晨係指過咗凌晨十二點………又一咬文嚼字既好例子….

  6. barjack

    http://forum1.hkgolden.com/view.aspx?type=CA&message=2852913
    係高登睇到d咁嘢.香港中共化指日可待

  7. Jacky Lim

    港鐵是經營鐵路的嗎?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s