穆巴拉克滾蛋了

埃及獨裁者穆巴拉克,終於滾蛋了。

曾幾何時,我怕開羅重演一九八九年北京大屠殺,但埃及軍人在關鍵時刻,站在人民這一邊,穆巴拉克最終無法等到九月,要下台。

小弟明白埃及人民心情激動,在印尼,這個世界最大民主回教國家,民主正式來臨時心情一樣。沒人認為貪污會一夜消失,但國家至少有希望。在蘇哈圖滾蛋後十多年,華裔印尼人歧視消失證明一切。

我期望有生之年,香港、北京和平壤人民,都會得到解放。

廣告

21 則迴響

Filed under 政治

21 responses to “穆巴拉克滾蛋了

  1. Dbdb

    喊啦!會舒服一點的。

  2. alvin

    Mubarak is finally ousted. Fine and dandy. Now what? Is it for better or for worse?

    Would the transitional government be strong enough to prevent Muslim Brotherhood to rise to power?

    Muslim Brotherhood may not be political powerful enough to win the upcoming election, but what about the next election?

    Would you rather see Egypt being ruled by the founder of Hamas?

    Mubarak is finally ousted. Be careful what you wish for.

  3. Alienz Thame

    下一個,我希望係北韓。只要北韓出事,北京倒台指日可待。

  4. Jacky Lim

    見著埃及人民的力量發揮出來, 打倒獨裁貪腐,
    一場穆巴拉克倒台, 這裡就突然充滿朝氣, 氣氛很好
    這一刻好touch, 更加好想講:今日埃及, 明日香港!!
    實在, 香港, 已經透不過氣來

    大家為屬於我地的香港努力吧!!

  5. longhair

    呢次抗爭並唔係冇代價,呢幾日在廣場都死唔少人,埃及警方有如當年軍人。

  6. Bankers' Arms

    北韓有機會出事, 連核武部隊都冇飯食, 金家休矣

  7. nightingalelin

    即使民主唔係萬能。
    如果你真係信有進化論,民主真係一個機會,係一個找尋希望、理想的機會。

  8. v

    講民主唔係萬能之人根本就係離題.
    民主理念唔係種工具MEANS, 而係種本應就有既END.

  9. 民主唔係萬能, 但無民主就萬萬不能

  10. HighLamb

    任何一個地方上的政權,不論遲與早都會易手,看看中國歷史,有咁多個朝代,乜野千秋萬世先至係騙人,而每次換政權所用手法都離不開殺戮和戰爭。
    既然改朝換代係必然的,點解唔用一個唔會有人流血死亡的方法?

  11. Skywalker

    POWER TO THE PEOPLE!!!

  12. Skywalker

    我期望有生之年,香港都會得到解放。
    至於大陸有民主與否, 與香港既"福祉"其實有著極微妙既關係. 可能並不是"香港有民主要大陸先有民主"咁簡單.
    當大陸真係有民主, 真假都好, 優劣也好, 香港都極有機會被"民主" 左…即 十四億 vs 七百萬 或 一億(CANTON) VS 七百萬…呢啲重可以係佢地人民質素/教育水平真係高既時候發生TIM…
    Russia 有民主啦, 其他加盟共和國可以獨立, 車臣點?
    UK 有民主自由人榷法治, 人民質素高啦…愛爾蘭受嗎?
    Worst case scenario 可以係, 中國有民主, 香港都有, 不過無左香港呢個自主既地方….

  13. Skywalker

    所以, 我覺得, 香港既 “定位" 係值得各位有心既朋友去思考, 係吾係重幾廿年來民主黨/回歸派既大中華民族主義方向, 定係另一個新既paradigm .
    我對上面既民主及各方面仍抱有關切之情, 不過已只因同是華人和人道立場出發.
    1895一場戰爭令很多人包括孫先生覺醒, 而今我諗是時候大家重新思考了.

  14. 義不容共

    埃及和中國,都係文明古國,曾經傲視世界。

    不過到今時今日,到底身為埃及人抑或中國人值得自豪?人家再獨裁專制,都做不出軍隊坦克大肆屠殺和平示威者,中共做得出的,世上許多政權真的辦不到。

    誠心祝願埃及盡快有真正民選政府,回復法治有序,決不要走上伊朗瘋癲之路。

  15. alvin

    義不容共 – 大部分人只係著眼所謂"人民力量" 推翻獨裁政權帶來嗰一剎那嘅快感﹐但真係明白埃及目前局勢有幾凶險嘅﹐又有幾多人? 大贏家﹐係"人民力量" ﹐抑或係三個星期前仲係非法組織﹐依家以經可以同枱議政嘅Muslim Brotherhood? 班左仔30年前懵剩剩以為高美尼係伊朗嘅甘地﹐依家又以為 Muslim Brotherhood 係溫和派 (Muslim Brotherhood 係 Hamas 祖師﹐有幾溫和?)﹐冇咗 Mubarak 呢類強人震住極端伊斯蘭﹐要埃及唔走上伊朗瘋癲之路﹐真係要睇埃及五千年文明嘅造化。

  16. Henry Chan

    To Alvin:
    1. 說到尾很多人過於樂觀,連有些保守派人士也是如此,例子就係華文保守派
    評論家曹長青先生(他也認同"人民力量"令穆巴拉克下台)
    2. 大部分人認為所謂”人民力量” 導致穆巴拉克下台, 但很少提這一場係軍事政變(甚至可能計劃好也說不定),以及違犯了埃及憲法…….
    3. d左仔認為Muslim Brotherhood 係溫和派 ,其中一個例子:美國情報主管James Clapper竟認為Muslim Brotherhood 係世俗組織……..
    4. 大部分人係仲未想到Muslim Brotherhood將來及其支持人士透過選舉上台執政,成個中東形勢會唔會有變化?

  17. alvin

    Henry Chan – “大部分人係仲未想到Muslim Brotherhood將來及其支持人士透過選舉上台執政,成個中東形勢會唔會有變化?"

    可以預計到﹐到時以埃和約會作廢﹐兩大阿拉伯伊斯蘭軍事勢力(有核武嘅伊朗同埃及)﹐會同Hamas﹐Hezbollah﹐同敘利亞圍剿以色列。

    只要有朝一日Muslim Brotherhood喺埃及唔再非法﹐伊朗同Hamas等會暗中幫佢極速壯大﹐令佢有能力透過選舉上台執政。

    “大部分人認為所謂”人民力量” 導致穆巴拉克下台, 但很少提這一場係軍事政變(甚至可能計劃好也說不定),以及違犯了埃及憲法……."

    亦有可能係穆巴拉克同軍方都理解到唔可以拖落去俾Muslim Brotherhood借勢坐大﹐唯一要講掂數嘅係由穆巴拉克扶植嘅蘇萊曼上抑或由軍方自己出面管﹐依家情況睇軍方講贏﹐但又未到軍事政變嘅級數。

  18. Henry Chan

    To:Alvin,
    應該話軟性軍事政變或漸進式軍事政變…….
    去年12月一個調查,極端伊斯蘭主義係埃及係有一定市場既,而且很反美
    http://pewglobal.org/2010/12/02/muslims-around-the-world-divided-on-hamas-and-hezbollah/
    換言之, 就算穆斯林兄弟會唔直接參選,有相同理念的候選人/政黨係有能力透過選舉上台執政

  19. v

    極端主義有市場, 一大原因就係美帝支持埋哂呢啲流氓政權.

  20. Henry Chan

    奧巴馬上台後,對伊斯蘭到達綏靖的地步,但係結果如何?

  21. 不留名

    埃及係埃及人的埃及, 唔係美國人的埃及, 穆巴拉克政權的命運應該由埃及人自己話事, 美國只係當埃及係棋子, 幫佢震住穆斯林勢力, 完全唔理埃及人民在穆巴拉克治下己經係水深火熱。一個國家的存在係為了自己人民的福祉, 而唔係為別國服務。

    更加唔好講穆巴拉克在位30年食了埃及人幾多億, 咁樣都要撐穆巴拉克真係對埃及人唔住,唔怪得啲人會走去支持極端勢力。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s