投資中國銀行股?諗過先喇

華爾街日報:美國白宮醞釀終結房利美和房地美

依家中國,包括商業銀行同外匯儲備揸住成四千五百億美金房利美同房地美債券,如果美國政府關閉房利美或房地美,就算美國政府財政部話會孭起責任都好,default就係default,default咗嘅債券就會有損失,爭在損失係仲有渣剩(即係有垃圾債券買家,或者CDS賭徒買),定係完全一蚊都唔值。

對中國外匯儲備固然有影響,換言之人仔會出現唔穩陣狀況。但最大鑊係持有兩房債券嘅中國商業銀行,全部就對呢堆垃圾資產作出撥備,業績難睇唔駛講,更大劑係會對中國嘅銀行系統穩定水平有負面影響,隨時會搞出膠。

投資人仔嘅,自己執生。

Advertisements

3 則迴響

Filed under 財經, 中國政治

3 responses to “投資中國銀行股?諗過先喇

  1. derek

    There r problems with Chinese banks balance sheet but those fannie adjacent Freddie bonds aren’t the problem. In fact, it is even better since the US gov is going to take it on board. Beside, who is the biggest investor in those bonds? US investors and pension funds. Don’t think Obama got the gut to default those bonds.

  2. 點子

    美國佬可以話佢要隨機揀一啲債券的CUSIP number來default,
    但好唔好彩抽出來default的債券"咁啱"大部分又係中國所持有者,
    呢個可能性有幾大? 萬一唔好彩發生中國身上,難道中國要偷襲珍珠港報復?
    人地都話咗係random喎,你又吹佢唔漲。

  3. nightingalelin

    尤其是我地班首領,好多都係英聯邦公民,又唔少係美國人。話中國百年盛世係佢,幫美國賺錢爭取利益,又係佢。佢地講晒。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s