以戰迫和,但未結束

菜 園 村 代 表 領 取 道 路 使 用 權 授 權 書   感 謝 鄉 議 局 協 助
2011-02-09 HKT 12:52

劉皇發及張學明將授權書交予菜園村代表 (陳妙玲攝)
菜 園 村 一 名 居 民 , 到 鄉 議 局 團 拜 現 場 , 領 取 元 崗 新 村 一 帶 道 路 使 用 權 之 授 權 書 。 授 權 書 由 鄉 議 局 主 席 劉 皇 發 及 副 主 席 張 學 明 簽 署 , 再 交 予 居 民 代 表 葉 老 伯 。
葉 老 伯 說 , 感 謝 鄉 議 局 及 社 會 各 界 的 協 助 , 尤 其 感 謝 鄉 議 局 主 席 劉 皇 發 , 為 解 決 今 次 問 題 付 出 的 努 力 。 被 問 到 何 時 搬 村 , 葉 老 伯 說 , 還 有 很 多 問 題 有 待 解 決 , 菜 園 村 下 午 會 開 記 者 會 交 代 事 件 。

1. 依家呢個結果,大致類似王慧麟喺AM730專欄講嘅英國佬做法,暗中指條友買咗條路佢,或者扮捐咗條路。呢個係以戰迫和嘅結果,呢次話俾大家聽,打唔一定贏,唔打一定無得贏。

2. 只不過,呢次係有尾巴嘅結果,因為鄉議局個路權協議唔知乜嚟,依家可以動手搬村,但日後難保鄉議局有膠嘢搞出嚟。所以菜園村村民要求政府同鄉議局澄清,以除後患係合理安排。

3. 可能最徹底係鄭汝樺宣布,進入菜園村所有道路都不屬私家路,最徹底。依家個波,又返嚟鄭局長腳下。

廣告

3 則迴響

Filed under 香港政治

3 responses to “以戰迫和,但未結束

  1. Dbdb

    發叔神乎其技,簡直在表演打橫跳moom walk啦。

  2. Jacky Lim

    起高鐵時咨詢玩得你一次, 計算農作物賠償玩得你第二次, 拆村時玩你第三次, 搬村時條路玩得你第四次, 保證會有第5,6,7,8,9…… 無限次

  3. Dbdb

    報導說善長買路權的其中原因是,關心高鐵工程,使我想起余華小說裡頭,李光頭小時喜歡屌橙柱。有甚麼能千秋萬代呢,香港人不會buy免檢產品的。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s