屯門公園仲要有膠事幾多次


2011-02-06 HKT 18:43
一 名 康 文 署 男 職 員 在 屯 門 公 園 被 人 襲 擊 , 送 院 屯 門 醫 院 治 理 , 警 方 拘 捕 一 名 涉 案 40 多 歲 男 子 。
警 方 表 示 下 午 近 三 時 , 一 名 約 60 歲 的 康 文 署 男 職 員 , 在 屯 門 公 園 巡 邏 時 , 發 現 有 人 在 公 園 空 地 , 安 裝 音 響 器 材 及 樂 器 , 之 後 兩 人 因 器 材 及 樂 器 的 擺 放 問 題 起 爭 執 , 其 間 男 職 員 被 人 推 跌 , 腰 部 受 傷 , 他 送 院 時 清 醒 。

一 名 40 多 歲 男 子 因 普 通 襲 擊 罪 被 警 方 拘 捕 。

屯門公園表演俾康文署班膠人玩到開片,都唔係第一鋪。而當區區議員,民賤聯嘅陳雲生,除咗都個講字,話代居民投訴物物乜乜,乜都做唔到,完全無料到(大家明點解,民賤聯成日成功爭取埋啲紅綠燈幾秒果啲廢嘢,根本呢班友係香港統監府養嘅廢柴,就係無料到)。

成個問題嘅根本,係人口老化,老人家無嘢做,加上近年有人鍾意唱吓粵曲表演,要搵表演地方又就腳就又係搵唔到(唔通去K房,你去K房唱粵曲喇),而唔同表演團體用擴音器鬥聲,變咗唔知乜噪音,居民俾煩死。唯今之計,就係屯門公園作出適當改建,應付老人家文娛康樂嘅需求,但又要有一定程度隔音,因為唔係個個都啱聽。

仲話搞西九,搞個屯門公園,隔無耐嚟鋪開片都未搞掂,西九,你搞條毛吧。你班土共,話保護新光戲院就識,真正嘅粵曲表演場地屯門公園,我想問你想點咁?

9 則迴響

Filed under 香港政治

9 responses to “屯門公園仲要有膠事幾多次

  1. 義不容共

    不單是人口老化問題,而係已成為死症的公園賣藝歌舞團,早就有恃無恐,甚至有人勾結黑幫陀地,當然不放食環署在眼內

    室外賣藝爆機大聲唱,不弄出噪音神憎鬼厭,恐怕絕無僅有,尤其係華人社會。

    據說當中有不少人,係當年被中共愚弄,糊塗愛黨國的東南亞華僑,這筆冤孽債不知又向誰來算 ?

  2. aLeX

    我去過屯門公園,想講幾句

    真係好神憎鬼厭…..娛樂唔係大哂…

  3. gaubinfor

    單靠康文署發告票指有人未經批准在公園使用揚聲器,那些樂團只當交場租。然而有人響個樹擺檔賣唱收打賞之餘還有賣門票 (響屯門社區會堂辦 concert),而且肯定有人收陀地及借噪音做掩護於公園另一角販賣私煙,警方和海關其實可介入多點。

    相關報導可參考 “壹週刊" 2009-02-12 " 新聞耳目 " – “歌女掠水冧招玩殘康文署" 或 google “屯門公園 收錢"。

  4. Dbdb

    鵝頸橋低有個美化工程,橋低一列巴士站設了倚杆本是好的,但不知何故某地位置築了小泥地台,令到等車位置有高低級長者不便,已經不便啦,外再加欄河,令到站台更擠迫,堪稱全障礙通道,弱示人士撞春袋首選,靠估一定是禮義廉流之作。

  5. gaubinfor

    Dbdb : 據聞鵝頸那些設計純為針對露宿者和無牌小販而設,看來未達到原先目的,但令長者更不便,禍及無辜。

  6. TC

    又唔見特膠公安好似菜園村單野咁出動一大隊警察去清場。

  7. Antony

    單野有前科, 之前政府安排過社區中心俾班唱k大帝
    但好似嫌地方遠同無公園咁好feel!
    民賤聯唔會理呢單野, 因為呢d跟本係深圳河以北既民風!

  8. Tony

    It’s bad taste – 講完!

  9. 類似屯門公園的問題, 其實好多區都有 (沙田, 荃灣等等)

    有時都覺得幾煩擾的

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s