車公又出嚟警告政府,政府繼續唔聽

香港年初二由政府高官或行騙會議成員,代香港人喺車公廟求簽,已經變成高度政治化嘅新年習俗,因為自何志平求出下下籤開始,求出嚟嘅籤文都同時政夾都無倫。

呢次籤文係繼眼前鬼卒皆為妖後,講得最揚嘅一次,用粵語嚟講係,有人自己巧威威,查實只係二仔底,人地講佢又唔聽,結果被人圍至知道死字點寫。

頭三句大部分稍知中史嘅人都有共識,第四句籤文,有兩個含義,包括一位同張良一樣咁有料嘅軍師解救危局,小弟大概估到指乜水。另一個含義係,大家唔好靠北京,回到英治才叫王道。

所以民政事務局點買通解籤佬都無用,香港局勢點發展,唔駛求籤都知。

廣告

9 則迴響

Filed under 香港政治

9 responses to “車公又出嚟警告政府,政府繼續唔聽

  1. Neight Yehlemihas

    看來下年唔係劉伯唔敢去求簽就係在簽筒做手腳啦

  2. 死士復活

    呢啲嘢真係唔到你唔信邪……

  3. 二仔底都算,最怕佢拎住JOKER以為玩鬥地主,其實鋤緊D

  4. Henry Chan

    其實稍為知歷史既人都會知……劉邦唔係淨係靠張良一個人既……韓信,蕭何,陳平等等都係………….

  5. 香港賓拉登

    cctvb 都講話要自己靠自己

  6. Dbdb

    威人威威不是威。超正。

  7. echykr

    威人威威不是威 – I sprayed my PC screen with tea upon reading this. Makes you wonder whether these prophesies are written by people from Golden forum. XD

  8. 但奇就奇在,白登之圍,張良其實已經退隱為留候,解白登圍之功也應記陳平而非張良。在好威威的日子回想張良,就如今日唐威威司長管治下要想起英治時期…

  9. 持書者

    俾人圍到陪女人先諗起張良…但係好似史實係佢連張良都冇諗過…

    BTW 最後漢武帝都係因為打匈奴令國庫空虛…

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s