中共嘅權力鬥爭係唔啱凡是派或者風派玩

繆美詩:收錯風

土共收錯風,收漏風,收到自作多情,過去半年成三單,由民主黨政改,到趙連海,到王丹,鋪鋪都收錯,膠到無朋友。

當然,Rachel講嘅係有道理喺度,老共唔會任由中聯辦或者土共有代表中共嘅權威性,免得製造土皇帝尾大不掉,中共一向制度設計係防自己人當賊佬嚟防,點解中共解放軍任何對外軍事行動,一定係胡錦濤匯報係咁解。

只不過,情況可能比Rachel講更壞。

壞喺邊,就係中共內鬥到七彩,由於無咗鄧小平一類嘅強人,邊個都佔唔到上風,結果有啲風唔係咁實就以為係聖旨,自己傳咗出街,結果當然唔駛講,中南海突然轉舵成班友即刻死咗。

所以,只識擦鞋,唔識政治嘅凡是派同風派,我建議你地早啲退休當幫忙。依家呢個打到九彩嘅時勢,唔到你地班友玩。依家走去玩中共政治,我話知你投注邊派,結果都係一路在玩命。

發表留言

Filed under 中國政治

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s