九巴、港鐵加價無道理

城巴新聞公報

城巴喺港島嘅車費,一向以嚟都係平過新巴,更加唔好講平過九巴,但點解城巴可以唔駛加價,仲賺突要嘔番成五千幾萬俾市民,但九巴要加成百分之八咁多,連港鐵都要巧立明目加價。

終根究底,公用事業駛唔駛加價,同油價未必有大關係,你估城巴會買到零舍平嘅油?香港有幾多間油公司至得架。問題嘅關鍵,係公用事業機構有無盡力避免加價,同埋政府有無做嘢,去令到避免加價呢件事成為現實。政府係又批加價,唔係又批加價,但唔加價嘅公司唔獎勵,有唔加價嘅諗頭就諗計阻止,咁香港人多得你鄭汝樺唔少。

九巴同港鐵唔好話乜嘢成本上漲要加價,你同我解釋吓點解城記可以唔加先。

Advertisements

16 則迴響

Filed under 香港政治

16 responses to “九巴、港鐵加價無道理

  1. alvin

    其實城巴真係想控制燃油成本都唔係冇辦法﹐美國西南航空早兩年就好成功咁用石油期貨/期權對沖咗燃油成本颷升嘅風險﹐當然﹐西南航空冇專營權要面對競爭﹐但關鍵亦係如你所講﹐間機構有無盡力同遠見控制成本以避免加價。

  2. v

    油價上上落落,跌時又唔見佢減價

  3. 根本是管理的問題. 行Lean Principle去減少浪費及增加效率!
    For reference:
    http://qualityalchemist.blogspot.com/search?q=Lean+principle

  4. Jacky Lim

    1. 借地賣廣告 –>
    http://robustorlo.blogspot.com/2011/01/blog-post_20.html
    http://robustorlo.blogspot.com/2011/01/blog-post_5835.html
    幫何達文計晒D基本數字出嚟
    當然啦, detailed 數就無本事, 也沒Data 去計

    2. 九巴係有玩期貨對沖的。而有一江湖傳聞:話說某位創辦人的後代 (女性來的), 因為玩呢樣嘢而蝕咗錢, 俾何生燉佢冬菇

  5. King John

    地產霸權下,無理變有理.

  6. v

    老老實實, 對沖唔係玩, 而係畀錢人來買保險, 唔應該蝕錢.

  7. Jacky Lim

    地產霸權下, 玩一D “佢識, 你唔識" 的數字遊戲
    唔敢認叻, 但總是天網恢恢, 疏而不漏

    期貨對沖同樣有風險!!

  8. Jacky Lim

    BTW: 爆多單料, 涉及少少TECHNICAL 嘢
    呢幾年, KMB 買車指定 配 ZF 六速波箱, 但又要求車廠做程式設定, 司機起步踩油唔駛5 secs 就1轉2, 2轉3
    呢個設定模式的原意係為咗慳油, 但所謂 “針無兩頭利", 為了慳油, 就導致架車一起步就 “颷" 咗去, 搞到好多時出路口而突然有車衝過嚟, dup 都 dup唔切…….
    據聞有唔少呢類意外發生, 但因為只係揩揩碰碰, 無新聞報!!!

  9. alvin

    Jacky Lim – 用期權對沖嘅風險係對家執笠﹐你買保險﹐保險公司都有機會執笠啦。

    用衍生產品做對沖嘅風險同用衍生產品炒嘅風險係兩碼子嘅事﹐用得o岩嘅話﹐就好似樓上 v 所講咁等於買保險﹐當然﹐用錯衍生產品(例如﹐油價140一桶時你仲用期貨做對沖)就真係死咗唔知乜事。

  10. kw

    三巴都一樣係油價上有玩對沖…..
    至於點解城巴可以有$$退返俾乘客?
    只因佢會計準則下一部巴士過15年就會折舊到一蚊都冇。而城巴最後一次大手筆買車返黎已經係2000年既事,之後因政府set quota下冇得買車之餘,
    仲要賣走d載客能力不太高既單層車..

    00-08年間除左同新巴買左9部二手trident(2302-2310)外,就只得一部全新既2800。城巴都係要到08年先開始買新車返黎用,係可加可減呢條算式入面,城巴既資產值相對黎講會比新巴(04-09冇買車)同九巴(年年因有熱狗巴同早期冷馬退而要買新車代替)低

    上一次巴士加價城巴都有提出,但因呢條公式被政府否決左….城巴黎緊幾年都仲有大批車要退,仲會大手筆買新車返黎替,你估明年今日城巴仲會唔會話唔加價?

    九巴買新車返黎除左係替d舊車外,仲有係用黎提高個資產值。當2010年新城兩巴既新enviro 500都是歐5規格時,九巴同期出牌的ateu(enviro 500)卻仍是歐四規格,是2009年(甚至是2008年)時買落的。2010年年中起,九巴每個月平均都有1x部新車到港,但九巴可以自10年7月後就冇再為新的雙層巴士出牌,而選擇擺係廠、代理車場等地做擺設而舊車則照退……試問咁既情況下,呢間公司有乜辦法唔年年加你價,個加幅仲要咁勁?

    呢間公司加埋加埋又唔見佢改善下服務,善待一下自己既員工,每日既收車主要係唔夠司機所致同唔夠巴士!

  11. 凌天羽

    樓上所講就好似當年港燈向IBM 買D 幾千萬計既超級電腦,

    買來放, 但唔係買來著機用, 幾年後敝賬敝晒去一樣理.

    十幾厘利潤保障, 邊度搵呀?

  12. Jacky Lim

    alvin: 謝意見, 但你所講的, 小弟也知道的
    但所指的風險, 也就是期貨 vs 現貨價格走勢, 呢樣雖然有路可捉, 但也有 “失蹄" 的可能
    在下所提及的傳聞, 也就是這情況出現的。

    kw 所講的情況, 的確如是
    今晚同一位熟悉巴士公司運作的朋友傾開, 城巴買車通常一大lot 咁買, 既可以同車產 “鍊價", 又可統一spec, 方便維修保養

  13. kw

    Re: Jacky
    其實幾間專利巴士公司買車時都會大批大批咁買,方便同車廠鍊價之餘亦會盡量統一個 spec以便去維修保養。好似九巴咁,我上文所講「1:1巴士模型」九巴張單便已有290部之多,已抵港既的230部中只有60部出左牌。仲未計其他車廠既單。

    另外,九巴呢幾年都會將訂單入面既車轉俾旗下既龍運,換返批有成10年車齡既車過黎。做到龍運改善服務之餘,趁機拉高龍運既資產值,

  14. kw

    Re: Jacky
    其實幾間專利巴士公司買車時都會大批大批咁買,方便同車廠鍊價之餘亦會盡量統一個 spec以便去維修保養。好似九巴咁,我上文所講「1:1巴士模型」九巴張單便已有290部之多,已抵港既的230部中只有60部出左牌。仲未計其他車廠既單。

    另外,九巴呢幾年都會將訂單入面既車轉俾旗下既龍運,換返批有成10年車齡既車過黎。做到龍運改善服務之餘,仲可以趁機拉高龍運既資產值,等龍運都可以係機制下年年有得加

    所以,不要太美化城巴今次舉動,周大福只是身不由己矣
    雖說是次減價令城巴型像加分,而我亦是受惠者之一

  15. Jacky Lim

    re kw:
    當然的, 從不會美化任何商業機構, 尤其是華資公司

    KMB 的買車心態同城記好唔同的, 若是對TECHNICAL 有一點認識, 可以再細心留意一下, 同一款車, 城記的SPEC 係會好過KMB 的

  16. v

    你買期貨,就係定個彼此認為可以接受既價同期, 來買你真係要用既油,
    未必係最好,但好在定咗, 易計成本. 信貨風險以外, 風險係零.
    呢啲係唔貪心得既, 亦無錢賺.
    貪心想賺錢,至會有風險.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s