茉莉花革命

突尼斯爆發茉莉花革命後,現時蔓延到埃及、也門、敘利亞都怕革命來。可能少數美國與伊朗、敘利亞等國立場一致,就是對革命的態度。

只不過,革命終歸要來,因為這些所謂回教國家的政府都腐敗不堪,只不過過去冷戰時期為防蘇聯才被扶持,但不代表這些人現在還存在是合理。正所謂官迫民反,民不得不反。

但中國推友們,只是享受圍觀的興奮,還是內心有一些真正看法,小弟還等著瞧。

Advertisements

13 則迴響

Filed under 南洋政治

13 responses to “茉莉花革命

  1. 不過革命成功後,上台的會係狂人。都幾頭痕。

  2. alvin

    最怕係埃及變成伊朗翻版﹐當年伊朗革命﹐巴列維皇朝倒台後高美尼上台﹐中東開始多事。依家埃及冇溫和嘅反對派﹐穆巴拉落台﹐睇怕都係伊斯蘭極端主義上位﹐中東將會好亂。

  3. Henry Chan

    同意Alvin所說,極端伊斯蘭主義其實係好贊同呢一次示威,最終可能塔利班式既政權上台….因此對"茉莉花革命"及其效應有d保留…………………

  4. v

    突尼亞西所表現既, 正係各位講既相反.

  5. world traveler plus

    香港d遊行社對埃及團退團既答案令人希望.仲大大聲同傳媒講新年期間約有2000人去埃及.
    2000人,你估香港政府可以派c130去撤僑?
    一架747/a380可以載幾多人,大家心中有數.

  6. 依馬打

    請教:內地媒體現時是否有自由以中國在非洲有龐大資源投資為理由,刻意大篇幅報導和分析中東及埃及有關暴動新聞,從而間接喚醒內地民眾的維權意識 ?

    注意 : 上年希臘、英國和歐洲因金融海嘯後遺症,政府被逼削開支補貼引發的各種暴動新聞,內地媒體篇幅普遍比本地和外國的國際版少得多,更有隻字不提者。

  7. alvin

    Henry Chan – 有報導指 Muslim Brotherhood 係星期五示威升級嘅幕後搞手﹐而好明顯星期五嘅示威比早兩日更有規模更有組織。如果 Muslim Brotherhood 真係搞手﹐埃及真係好有機會變成伊朗翻版。

  8. Jacky Lim

    中東會變成點, 確實好多變數
    但更重要的, 正如最尾一段, 是茉莉花革命對中國內地的同胞們的啟發和影響

  9. world traveler plus

    唔聽到槍聲都唔肯比團友轉團退團.

    旅遊業議會決定即時取消所有埃及旅行團
    2011-01-29 HKT 16:15
    http://rthk.hk/rthk/news/expressnews/20110129/news_20110129_55_730693.htm

    埃及民眾繼續上街   警向示威者開槍
    2011-01-29 HKT 16:05
    http://rthk.hk/rthk/news/expressnews/20110129/news_20110129_55_730691.htm

  10. King John

    大陸今次當然很怕,國內的情況不下於埃及與突尼斯,好戲在後頭.

  11. alvin

    “可能少數美國與伊朗、敘利亞等國立場一致,就是對革命的態度。"

    唔同意。

    美國唔介意穆巴拉下台﹐最緊要係上台嘅係比較溫和嘅中產/知識份子反對派﹐而唔係 Muslim Brotherhood。

    至於伊朗、敘利亞﹐佢哋一直都唔順眼埃及同以色列簽咗和約﹐佢哋最想見到嘅係佢哋支持嘅 Muslim Brotherhood 能夠革命成功﹐上台執政﹐到時就喺以色列後欄有個基地﹐可以前後挾攻。

    你依家已經見到示威者分成兩派﹐一派係認同埃及文化多於伊斯蘭文化嘅中產/知識份子﹐另一派係 Muslim Brotherhood 為首嘅伊斯蘭極端主義份子。示威開始時係頭嗰派﹐後來暴力升級係 Muslim Brotherhood介入﹐所以你見到有示威者聯手保護國家博物館﹐唔俾另一派入去搶掠破壞。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s