工賊會變咗同地產商同謀

巴 士 公 司 分 會 要 求 員 工 加 薪 6.5% 至 8%
2011-01-27 HKT 16:54

運輸業團體召開記者會,提出加薪要求。(張樂衡攝)
汽 車 交 通 運 輸 業 總 工 會 , 聯 同 屬 下 五 間 巴 士 分 會 要 求 專 營 巴 士 公 司 , 今 年 為 所 有 員 工 加 薪 6.5% 至 8% , 以 及 部 分 以 日 薪 方 式 聘 用 的 員 工 要 求 每 日 加 薪 40 元 。
總 工 會 第 一 副 主 席 鍾 健 華 表 示 , 多 項 分 析 認 為 , 本 港 2011 年 的 通 脹 最 少 為 4% , 而 兩 間 巴 士 公 司 去 年 有 巨 額 盈 利 , 加 上 巴 士 公 司 的 成 本 減 少 , 相 信 公 司 有 能 力 為 員 工 提 供 合 理 回 報 。

工賊會呢班友都毒到無倫,之前新巴城巴工潮,你又唔見你班友要求加咁多人工,仲走去拆職工盟檯戲。

禮拜二港府未通過九巴加價申請,依家要求加咁多,係咪夾埋迫政府答應九巴加足8%,你唔見你其他民生有關建議,工賊會班友會咁勤力。

講賤,真係幾時點夠工賊會。

Advertisements

2 則迴響

Filed under 香港政治

2 responses to “工賊會變咗同地產商同謀

  1. Dbdb

    阿婆,如果你收了某些政黨的免費暖爐,下個月的電費重貴過部暖爐,請你唔好京,因為眞的假不了,假的真不了。

  2. Jacky Lim

    何達文要點樣做冧盤數, 然後繼續加價, 是最值得關注的一點
    http://robustorlo.blogspot.com/2011/01/blog-post_5835.html

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s