英國人是有一套治術的

王慧麟博士:損友

小弟大概估到王慧麟要找的政壇元老是什麼人,但這不是重點,重點在這段。

老A一聽到幾百萬之價錢,即刻火起曰:對比高鐵嗰幾百億,區區幾百萬,簡直好少錢,點解政府唔肯出手俾?元老A跟手就話,當年港英政府就會有政務司出來協調,用錢也好,用其他方法都好,總之會出來搞掂。

這裡政務司,不是指現在政務司司長,而是指民政事務司其中一個前身:新界理民府。而新界理民府嘅首長,係新界政務司(Secretary for New Terrorities)。

小弟沒有政壇元老的權威,不敢講港英政府一定會派官出來協調,但以小弟對英國治術嘅理解,英國人面對呢挺鄉郊土地問題,永遠留有幾手。

1. 正如小弟喺《新報》專欄所講,《收回土地條例》同埋《鐵路條例》,政府可以收地呢把尚方寶劍係一定有。
2. 以往要拆掂唔同疑難雜症果陣,新界政務司係會搵新界鄉民講數,或者政府買咗塊地佢。
3. 或者買地未必得,仲有一招叫換地。

總之一定唔會玩到菜園村依家情況咁硬膠,呢啲就叫政治手腕。而且做新界理民府嘅,往往亦有其他棘手地方嘅處理經驗,例如鍾逸傑爵士嚟香港前係做英屬海峽殖民地馬六甲民政署,所以要學閩南話。大馬果啲棘手到爆情況都搞得掂,喺香港就多數搞得掂,件事就係咁簡單。

簡單嚟講,依家香港由一班政治白痴嚟管,連簡單嘅英式治術都唔識用,學埋啲中國霸道之術,玩到香港膠晒。

12 則迴響

Filed under 英國與歐洲, 香港政治

12 responses to “英國人是有一套治術的

  1. 飛蚊導彈

    不知道黃兄對25日明報社論看法如何?

    “私人糾紛,政府不宜干預"
    這個政府沿用多年的藉口/理由,
    似乎有很多人(尤其市場原教旨)受落

  2. martinoei 黃世澤

    果單唔係私人糾紛,似係有人勒索多啲。

    根據明報社論嘅邏輯,陳學殷唔應該坐監,私人男女糾紛之嘛。

  3. S

    Should be Secretary for the New Territories.

  4. 飛蚊導彈

    不過,在一般大眾看來,這些路的用地畢竟是有價值的,
    這事件很難稱為"勒索",最多只是"坐地起價"

    這樣的話,先由獨立第三方估價,再憑獨立估價要求政府介入會否比較可行?

  5. martinoei 黃世澤

    點解我話勒索:

    1. 收呢筆錢唔係地主,係不知名第三者

    2. 市價果度嘅路權費係五十萬左右,而且佢地提另一個條件係用番菜園村村民嘅特惠價,要菜園村村民割地,成件事隨時涉及黑道都唔奇。

  6. Dbdb

    政府無可能狗縮,有冇可能唔關政府事呢,請解釋點解北京西同金城武可以潛水。明報個論點,唉,如果你話純屬私人問題,好,我路權免,但我收你電源接駁費呀,私人的事喎,政府避席呀?新界王好有型,正生果次圈左好多塊地俾人揀,完全無問題,揸晒fit,今次做sell屎角色,好像搞到無符,點解呢,叫得人走,靠估連物價脹高鐵埋單你話要唔要1000億,北京西上次俾傳媒知道等賣樓如成功閒閒地之2,3千萬啦!對不對?

  7. world traveler plus

    會唔會個套治術出於,新界係租來嘅地方.
    當日租用新界,一早已經知道要還. 已知管治並唔會長久.
    既然唔長久,就唔洗去認認真真去解決長遠問題.九九年一過,隨時要將土地及在上面既人(包括刁民)交還.
    所以,可以用錢銀解決既問題,都用錢銀解決.

    以前,要發展,有土豪劣紳出黎要錢,用錢打撥佢地走. 久而久之,佢地當做奉旨.

  8. Dbdb

    有一次睇cctvb講新界非法堆卸建築廢料,果都分分鐘唔駛路權費,地球真是愈來愈危險!

  9. Tony

    英國住左一段日子先發覺原來當年英國佬用蘇格蘭模式來管治新界!

  10. echykr

    Pardon for going off-topic, what’s the exact English term for 路權費? Thanks.

  11. dbdb

    Let me try:
    “Red" pocket money

  12. echykr

    dbdb, is that the term that’s being reported by the English media? I’m trying to Google for some reports on this matter, you see. 🙂

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s