中國政府應從善如流

香港文匯報:地產業界料樓價續飆 年內破97高位

至於窮人買樓難,王震宇認為「低增值人士」應該離開香港,以騰出空間讓高增值人士來港。

小弟睇完王震宇嘅言論,唔單只無憤怒,而且小弟仲可以出橋,等王震宇嘅偉大構想早日實現。

方法超簡單,就係中國全國人大常委會開個會,廢除《全國人民代表大會常務委員會關於《中華人民共和國國籍法》在香港特別行政區實施的幾個問題的解釋》,並且同時決議,持有英國國民(海外)護照人士,根據中國國籍法不會擁有中國國籍。之後,全香港BN(O),就會根據BNA 1981 Section 4B,亦即小弟講嘅計時炸彈條款就即刻引發,全香港BN(O)都可以申請英國公民身份,到時王震宇講嘅低增值人士即刻走得。

如果中國當局咁做,咁小弟亦唔會花時間喺香港爭民主,大家都可以用腳投票,駛鬼咁煩,而唐英年嘅中國人口大量移民香港大計,又可以實現,王震宇應該日日講,月月講,年年講有關言論,小弟相信英籍平權好快馬到功成,而王震宇手上嘅樓一定升值得好快,發財發過豬頭。大家有著數,你話幾好呢。

Advertisements

14 則迴響

Filed under 英國與歐洲, 香港政治

14 responses to “中國政府應從善如流

  1. 凌天羽

    但這跟納粹德國時期的生存空間理論很相似..

    差在還沒有大屠殺而己…

  2. martinoei 黃世澤

    我想形容王震宇理論係Kosovo Style Social Cleansing

  3. James

    贊成。只係有幾個問題要面對。
    基層市民(特別係月薪不足1萬者)算唔算低增值人士?
    以下問題主要發生於有BN(O)嘅基層市民:
    申請成為英國公民的費用問題?
    上述申請的成功後,決定離港往英國定居的話,機票費用?
    到英國後的生活及就業問題?
    大部份香港人長居華南地區氣候,英國冬天嘅適應問題?

    呢4項問題嘅頭3項,大致上都係錢嘅問題,但對基層嘅BN(O)持有人嚟講,呢個都係最大嘅問題。
    請原諒我問呢幾個蠢問題,但呢個正正係大家所指望嘅事成真的話,呢幾個問題,我認為要先解決。

  4. martinoei 黃世澤

    基本上,呢堆BN(O)基層市民如果真係返英國

    除機票費用,可能真係要搵個慈善組織負責。可能最大問題係冬天適應問題,亦要預料有些人,可能要依靠英國福利。當然去英國好過去中國,中國係乜叉福利都無,係由得你自生自滅。

  5. James

    講漏左少少…仲有語言問題,BN(O)持有者嘅英語能力,由好掂到好差都有…點搞?
    但睇完全文,我發現黃震宇嘅觀點好冷血:我係香港人,點解反而要我哋離開香港?甚至相當部份嘅香港人,只有粵語係稱得上流利,唔留得低喺香港,可以去邊?呢樣嘢真係要話我知

  6. martinoei 黃世澤

    如果想去抗議,可以去IFC,UBS佢個部門辦公室喺IFC

  7. world traveler plus

    一係中國海外(或外太空)搵個殖民地,將低增值人仕送向海外.
    當日歐洲農民走去美洲,除左宗教原因,美洲有大量自由地都係原因.

    怕而班香港人涯唔住?將佢地本特區護照變成CN(O), 無香港居留權.

    咁pk嘅辦法都比王生冧到,佢係唔係想做特首.

    ps, 今個月發功人仕特別多,真係鹿死誰手.

  8. TC

    係都叫中共離開香港先。今日香港由香港人同英國管治下建立,同中共無乜關係!

  9. martinoei 黃世澤

    To world traveler plus:

    大佬,日日都有人發功,每月之星形勢極混亂,叫馬會開盤算。

    To TC:

    1月26日係香港建市170周年,你講得啱。

  10. lantern

    呢個人兄係再世希特拉,屬高度危險人物,應該離開香港,甚至地球,以騰出空間讓他人安居樂業。

  11. lantern

    http://www.eastweek.com.hk/index.php?aid=6409
    「本刊了解部分名嘴物業買賣紀錄,發現當中的大業主,原來是瑞銀的地產分析員王震宇,手上持有多達十六個物業,市值接近億元,多年來在樓市大賺六千萬,堪稱名嘴界炒樓王。」

    正職幫人炒股,副業炒樓,capital gain又唔使交稅,呢啲喺另類賭場混嘅人對社會有何貢獻?呢啲人嘅capital gain起碼一半應該被強制捐給慈善團體,好讓他們履行高增值人士應盡嘅責任!

  12. TTTK

    講得啱, 唔係香港人唔想走, 而家中共搞到我哋走唔到…

  13. echykr

    This guy must seriously be considering competing with Henry Tang for the title of “Father of the Hong Kong Revolution".

  14. 小丙

    唔怪得當年有人叫香港勿取消做越南船民第一收容港,看來他朝君體也相同。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s