弱勢政府才會濫用暴力

黃世澤專欄:強政勵治在哪裡

小弟近一兩個月寫報紙文章,都是根據自己的觀察,設定一些條件做測試,然後用來日後印證政府是不是如小弟所言般的硬膠,而這幾天警察的作為,完全證明新一哥是走數一哥,太監一哥。而那些誣指菜園村村民貪得無厭的人,請他們看看小弟這篇在新報專欄文章。

現時菜園村的事,小弟公開在報紙說了,你鄭汝樺敢用政府手上的尚方寶劍,果斷收回菜園新村路權制止勒索,那就天下太平,根本不會有衝突。現時鄭汝樺有尚方寶劍而不用,只有兩個可能性:

1. 唐英年下的旨,要製造事端鎮壓八十後。如果他真的這樣想,小弟保證件事只會越玩越膠,唐英年會被尊稱為香港國父。

2. 鄭汝樺是有種欺負菜園村民,不敢對新界土豪劣紳強硬的不知所謂膠官。強政厲治?這些懦夫強佢條毛。

簡單而言,越濫用暴力,這個政府越弱勢。大家看英國人陰濕得,在倫敦留架舊警車做示威者發洩情緒的誘餌,誰強誰弱,顯而易見。

5 則迴響

Filed under 香港政治

5 responses to “弱勢政府才會濫用暴力

  1. Dbdb

    睇來睇去好唔順超,一是差大哥疊埋雙手睇治安,二是作為所謂計日薪工人,無誘因要同示威者衝突,甚至使柔道撻人。而且幾乎一個對十個,突然關懷自己友的安全?上次凊垃圾從高樓跌死的工人又如何呢?唔見有工會好隆而重之擔心工人安全,呢條鐵路成為愛國鐵路,工人成為愛國工人,果條海鮮價一百米路真是浸滿河水了。

  2. James

    剛剛睇完TVB晚間新聞,似乎而家只睇免費台新聞既人,都只會認為菜園村貪得無厭…我嘅感覺係:菜園村村民同巡守隊,已經俾輿論搞到孤立無援。除左痛心之外,真係唔知仲可以做d咩。

    我好憎自己咩事都做唔到。

    個人認為係可能(1)居多,但睇返以往香港嘅事,大部份香港人只係漏氣車軚,請原諒我嘅悲觀。我試過問同事嘅反應,佢哋好多都係覺得村民同埋同我一樣嘅80後係搞事。我d同事係邊行?工資保障運動所包括既行業內,最乞人憎、最損陰德嗰個。

    嚟到呢度,睇完好多版主嘅文,好想re吓,特別係關於poppy sunday同埋坪啟麗區嘅施議員嘅嘢,為免閣下反應,唯有先回此個。

    另,近兩日睇到fb,大浪西灣原來近排靜雞雞又開工…

  3. I'm Ant Only

    Section 5, 16:56 – 21:40 業內人士致電自由風自由Phone, 駁斥村民及巡守隊導致工人失業一事
    http://programme.rthk.org.hk/channel/radio/programme.php?name=radio1/openline_openview&d=2011-01-24&p=1069&e=128973&m=episode

  4. Chan Tai

    今日仍在抹黑菜園村示感者。請記住今日施暴政者,他朝必定不得好死。市民會記住他們的暴行。只要團結,暴政必亡。

  5. 新仔

    今日瘋狂鎮壓 80 後, 十年後呢班人全部成為哂社會中堅份子, 佢哋就知道個死字點寫.

    莫欺少年窮.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s