工賊會不代表工人

工會擔憂菜園村工人安全
2011-01-23
建造業總工會發放影片,顯示菜園村關注組成員阻撓工程,工會擔心工人的人身安全受到威脅。

建造業總工會表示,村民及支持者的抗議行動,可能對工人參與抗議活動的人構成危險。

他們表示,從影片中可見到關注組成員,阻礙他們工作,甚至爬上挖泥機。

他們指出,工人是日薪計算薪金,如受傷的話,將影響生計。工會呼籲村民,循其他途徑表達意見。

如果真係代表工人,唔係接受菜園村工程係日薪計算,更加唔係賴菜園村村民打爛飯碗,而係點解要工人做兩者之間嘅磨心,要求政府拆掂件事至俾佢地開工?呢啲乜嘢工會領袖嚟架

不過知道建造業總工會會長叫周聯僑果陣,又係土共發功

工聯會倡每周標準工時44

工聯會副理事長周聯僑指出,銀行、文職等每天工時最少10小時,清潔、護衛等每天工作最少12小時,嚴重影響工人的家庭生活和健康。

工賊會唔代表工人,亦唔代表市民,叫呢班工賊出少句聲,唔好扮晒魚蝦蟹。

1 則迴響

Filed under 香港政治

One response to “工賊會不代表工人

  1. Laure

    是日最"興"新聞。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s