袁木級政府

以上片段,係政府提供俾記者,再有人提供俾林忌放上網。

好多唔識法律,真係拆遷隊毒入腦嘅五毛,認為咁樣對付朱凱迪無問題。錯到離譜,港鐵人員無權用武力,而且用柔道咁用係過度武力,過度武力係《侵害人身罪條例》嘅ABH,甚至GBH仲得(睇朱凱迪傷勢),警察唔拉人,就完全係黐線。朱凱迪嘅勸交行為,連普通襲擊罪都唔係,但果位港鐵保安,無合理辯解使用過度武力,就準備被人告襲擊甚至ABH。

政府仲好意思話人刪剪片段,有種就後面警方班花生友拍嘅嘢全部一刀不剪放上網,睇邊個膠啲。只不過,根據警隊條例第10條,警察有責任防止同制止罪案,依家成班友袖手旁觀,係唔係警隊條例第28條嘅棄職行為,監都有得坐,需唔需要大家集體去警察投訴科,真係報警。

呢個政府正一袁木級政府,黑白是非顛倒晒。

後話:五毛黨空群而出,而其中一件叫SCE0700嘅五毛黨,依家小弟有證據懷疑係警務人員,睇嚟有啲友仔食得禾米多,乜好鍾意小弟做投訴X咩?

廣告

1 則迴響

Filed under 香港政治

One response to “袁木級政府

  1. Jigsaw

    用 “Duty of Care” 去告,有無得諗?

    行人過馬路,無論有衝燈定無衝燈,在汽車司機完全遵守法例的情況下,萬一俾車撞傷入院,按 “Duty of Care” 原則,開車果個需負擔受傷行人的部份醫藥賠償。

    依家塊工地響政府手上,按 “Duty of Care” 原則,政府/MTR工程果邊係有責任令朱凱迪避免受傷既,佢有乜瓜豆腐,政府絕對一定要孭鑊。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s