美國佬心腸惡毒呀

奧 巴 馬 為 胡 錦 濤 設 國 宴   董 建 華 為 座 上 客

2011-01-20 HKT 12:49

美 國 總 統 奧 巴 馬 設 國 宴 , 款 待 國 家 主 席 胡 錦 濤 , 是 美 方 13 年 來 首 次 舉 行 國 宴 , 接 待 到 訪 的 中 國 領 導 人 。
胡 錦 濤 致 詞 時 強 調 , 中 美 兩 國 共 同 利 益 遠 遠 大 於 分 歧 ; 保 持 中 美 關 係 長 期 穩 定 , 比 以 往 任 何 時 刻 都 重 要 。

奧 巴 馬 引 用 「 十 年 樹 木 , 百 年 樹 人 」 , 形 容 美 中 關 係 在 友 誼 及 和 平 下 , 不 斷 發 展 。

白 宮 邀 請 了 2 百 多 名 賓 客 出 席 國 宴 , 包 括 本 港 前 行 政 長 官 董 建 華 及 影 星 成 龍 。

搵兩件哈雷彗星級嘅災星,過嚟宴請胡錦濤嘅國宴,真係唔衰足成世就奇。

唔知胡錦濤睇張名單果陣,有無考慮過抗議,呢個同高登仔叫雷達(香港第一燈神)向唐英年拜個早年,功效差唔多。

廣告

12 則迴響

Filed under 香港政治, 中國政治

12 responses to “美國佬心腸惡毒呀

  1. Henry Chan

    一早就應該唔好對奧巴馬及民主黨寄予幻想!
    不過好多港澳民主人士,以及唔少台灣人,仍支持奧巴馬多的是!

  2. 小丙

    名符其實癡癡呆呆,坐埋一檯!

  3. longhair

    係大陸,都仲有人buy成蟲。
    另外可以理解到美國仍然並不是真正理解大陸國情。

  4. v

    dull 口 dull 面迫胡撚桃升值, 一啲面都唔比.

  5. 國宴嘉賓名單當中有人權觀察(Human Rights Watch)的總幹事Kenneth Roth﹐其實可以算話﹐白宮在邀請人選方面並非一面倒邀請親共的人參加。

  6. 成龍在美國是知名華人,請他沒辦法。

  7. 義不容共

    RE樓上 : 成龍在美國是知名華人,請他沒辦法。

    沒法子,真材實料的李小龍走了太久,當今西洋觀眾,不少居然可以把無賴小丑當巨星 !

  8. alvin

    老董喺香港或者係過街老鼠﹐但以佢繼承咗佢老豆喺歐美商界嘅人脈關係﹐本身又係政協副主席﹐請佢唔出奇。

    國宴呢種派對﹐梗有啲賓客係主人家主動想請﹐有啲就係賓客千方百計利用關係令主人家請﹐至於成蟲﹐究竟係白宮主動請佢定係點﹐就無從考究喇。

  9. 不留名

    董建華在美國政商界影響力比曾蔭權高唔知幾多N倍, 請他都無可厚非。

    雖然成龍在香港人見人僧, 但係在美國仍然好多人buy佢, 好鍾意佢的功夫, 功夫以外的嘢(私生活同政治擦鞋的行徑), they don’t give a damn.

  10. King John

    請問國宴的賓客是要捐錢嗎?

  11. alvin

    King John – 唔係話國宴嘅賓客一定要捐錢﹐但你唔係民主黨嘅擁躉就好難成為奧巴馬國宴嘅賓客﹐而民主黨嘅擁躉好少會唔捐錢俾DNC。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s