運輸署嘅趣怪邏輯

香港電台:專 線 綠 巴 冀 加 座 位   當 局 對 建 議 有 保 留

公 民 黨 立 法 會 議 員 湯 家 驊 , 與 綠 色 專 線 小 巴 團 體 , 約 見 運 輸 署 官 員 , 商 討 綠 巴 加 設 座 位 問 題 。
湯 家 驊 表 示 , 運 輸 署 對 建 議 雖 有 保 留 , 但 表 示 會 繼 續 聽 取 其 他 業 界 的 意 見 。

湯 家 驊 表 示 , 據 悉 有 的 士 業 界 組 成 了 反 加 座 位 大 聯 盟 , 擔 心 綠 巴 加 設 座 位 會 影 響 他 們 的 生 意 。 但 湯 家 驊 相 信 , 兩 種 交 通 工 具 的 乘 客 對 象 不 同 , 而 且 專 線 小 巴 是 定 時 行 走 , 加 位 不 會 對 的 士 業 帶 來 影 響 。

他 說 , 運 輸 署 亦 質 疑 專 線 小 巴 業 界 承 諾 加 座 位 後 , 三 年 不 加 價 是 否 能 遵 守 , 湯 家 驊 說 , 業 界 簽 了 同 意 書 , 顯 出 誠 意 , 如 果 他 們 違 反 承 諾 申 請 加 價 , 運 輸 署 可 否 決 。

笑點正喺粗體部分,專線小巴同專利巴士唔同,專利巴士加價要行政長官在行政會議(CE in Executive Council)嘅情況下審批,但專線小巴係運輸署長嘅權力,運輸署可以講明未來三年唔准加價都得。係運輸署當公眾係傻,定係官商勾結情況太勁,勁到唔記得咗自己原來喺專線小巴加價上有生殺大權。

香港啲官員嘅邏輯,真係趣怪到唔知點形容。

1 則迴響

Filed under 香港政治

One response to “運輸署嘅趣怪邏輯

  1. Dbdb

    署長換座駕一定毫無保留,那時不會剛愎自用,一定勇往直前,不過我唔會如此黑心說車毀人亡。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s