獅子山學會Red Ken上身

http://www.legco.gov.hk/yr10-11/english/panels/tp/papers/tp0111cb1-978-2-e.pdf

另一件要鬧嘅Red Ken,可能大家都估唔到,就係獅子山學會。

乜話?獅子山學會都變Red Ken,唔係嘛,你睇完佢地俾立法會嘅submission就知點解。

用控制道路收費,包括私人或政府道路嘅收費,嚟控制車輛流量嘅諗法,係正宗過正宗嘅左仔諗法,信呢套嘅一係新加坡嘅人民行動黨,搞到成個新加坡都係ERP收費閘,一係倫敦前市長,有Red Ken之稱嘅Ken Livingston,成個倫敦俾佢果啲收費政策搞到一鑊泡,結果倫敦市民投票選Boris Johnson嚟收拾殘局。

喺香港最buy呢樣嘢果條友,就係小弟最憎嘅抽水政客之一,環保觸覺嘅譚凱邦,同邱騰華一樣,用果啲錢唔知去咗邊度嘅膠袋稅、廢物徵費乜乜叉叉嚟達致所謂「環保」。乜幾時獅子山學會同環保觸覺諗嘢咁一致?

我本來無諗過出手丙獅子山學會嘅submission,但由於各方嘅反應,唔出手都唔得。大佬,獅子山學會幾時同公民黨鬥做Red Ken,兩邊Red Ken鬥Red Ken,幾時有人俾件Boris Johnson一類正常啲人俾我?呢啲主張,己經膠到田北俊級,希師奶都唔會收貨。

後話:對泛民最大危機係,希師奶雖然喺人權同政治主張上,真係一如其名,正宗希師奶,但葉劉淑儀喺民生問題上有觸覺,有方案,佢只要民生做幾件好事,成班香港人唔記得佢喺廿三條果陣啲衰嘢,走去支持佢,小弟唔準備收去倫敦單程機票都唔得嘞。所以泛民政黨,喺民生政策上,生性啲喇,依家睇民主黨叫比較似樣。社民連?叫啲老人家搞少啲內鬥先喇。

廣告

3 則迴響

Filed under 英國與歐洲, 香港政治

3 responses to “獅子山學會Red Ken上身

  1. 我唔覺得咁樣似左派,左派不如乾脆學新加坡當年,整「入市中心區牌照」,乾脆控制誰可入誰不可入。
    「用者自付」反而像右派主張。

    有錢先行、冇錢抵死,同獅子山教會(尤其那位大明燈)的一向立場很接近。
    你得閒搵番佢咁耐以黎o係AM730寫既野就會知。

  2. martinoei 黃世澤

    真係右派唔會認為有錢先行,呢啲係邱騰華式主張,真係右派唔buy

    收費道路,越少越好,將交通問題當成一個戰略問題處理。

  3. 調番轉,真正左派都會話唔會同意「有錢先行」啦。係咪﹖

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s