兩個令小弟失望的人

葉劉淑儀雖然喺戰術、交通同強拍問題上,同小弟政見有啲交集,只不過小弟對新民黨以至匯賢智庫都係極度厭惡,因為葉劉淑儀對政治嘅睇法,特別意見令功能組別千秋萬世,小弟絕不認同,她唔對她果句金句希特拉係民主選出嚟真心認錯,作為歐洲人嘅小弟都唔會支持葉劉淑儀。唔計英國,歐陸派一般對葉劉呢挺人係有高度保留。

只不過,有兩位新民黨顧問,令小弟極度失望。

一位係鍾逸傑爵士,作為英國人,我以你感到羞恥,身為前英國高官,仲要領爵士銜走去支持葉劉淑儀呢啲咁嘅友仔。仲做咩嘢英國爵士,走去歸化做中華人民共和國國民,入埋中國共產黨算喇。呢啲友仔嘅厭惡性程度,己經可以同英國有名賣國集團Cambridge Five有得揮。

另一位係黃錢其濂,她係前線其中一位創立成員,亦係彭定康新九組票王,後嚟因為她唔可以放棄新西蘭國籍,就被迫落車。黃太,你無理由唔知葉劉淑儀係乜水話,你會相信呢條友會支持民主發展話,簡單嚟講係泛民叛徒,講完。

後話,新民黨個黨徽有人話似新加坡人民行動黨,錯喇,雖然PAP同馬來西亞DAP,一個用閃電,一個用火箭做黨徽,但新加坡PAP領導新加坡被迫獨立建國(當時唔獨立,就係李光耀一干人等全部拉返甘文丁踎,我唔係講笑),馬來西亞DAP要員好多喺ISA被拉過,包括現任檳城州首席大臣林冠英,全部踎過甘文丁。葉劉邊有人有咁嘅guts,同新加坡人民行動黨比,比條毛?

我有德國朋友話,睇完黨徽,就明白點解佢另一個花名叫希師奶。

Advertisements

12 則迴響

Filed under 英國與歐洲, 香港政治

12 responses to “兩個令小弟失望的人

  1. 我反而覺得匯賢智庫對科技政策有些貢獻. 我看過他們其中的兩個報告, 一個是有關集成電路, 另一個是生物科技. 其他政治團體/智庫好像只有新力量網絡有實質研究成果. 如有缺掉, 請指正.

  2. martinoei 黃世澤

    一個不相信民主自由的政黨,IT政策好有乜用,用嚟研究生物武器,定係監控人民嘅工具?

  3. Perennial_Loser

    鍾逸傑就不足為奇…英帝國年代啲 XX 通,資質唔夠心志不堅嘅,好容易畀人同化埋,變咗對家嘅 apologists (e.g. 溥儀個老師莊士敦,做中國人做到留埋辮嗰隻)。反而黃太就真係有啲 surprising…到底係不免人情俗套定係點,真係要佢本人先知。

  4. 無意中在facebook發現"社區發展動力培育"有一報告名叫"香港經濟的未來路向:對六大產業的意見及建議" (http://www.cdiorg.hk/index.php/en/joomfish-topmenueconomicpolicy/164-report-6-economic-pillars)
    究竟有多少這樣的組織? 又怎樣可以其政治立場呢?

  5. v

    兩碌柱加兩舊火, 係扮古羅馬定古希臘?

  6. Fe010

    我已唔會對政客失望了,反正大部份都有opportunistic behaviour,如同賭股票般

  7. Laure

    有希望才有失望,樓主,你竟然對你講的那些人抱有希望過?

  8. longhair

    兩條友作為吸公務員力量叫座。

  9. echykr

    Quite surprised these two would be such turncoats.

    Anyway, from a Malaysian perspective, my dad once gave a good explanation on the difference between the symbols of Singapore’s PAP and Malaysia’s DAP.

    The PAP rules with an iron-fist, thus they have to strike down hard on anyone that gets in the way of their nation-building, hence a lightning bolt – a top-down approach.

    The DAP believes in the people’s right to power, going from zero to being able to reach for the stars, hence a rocket – A bottom-up approach. Most likely influenced by their experience in Kamunting and the importance of democracy, which LKY is lucky not to suffer.

  10. 義不容共

    陶傑早期文章好像提過:集西洋殖民傲慢,與中式狡獪圖利的「撈家中國通」、「殖民地人精」,令人敬而遠之。

    鍾逸傑與杜葉錫恩是否同路人?細看其政治歷史,不難明白。

    米田共憤青喜歡動輒罵人「洋奴」,依鄙人愚見,近年「唐奴共奴」之流,恐怕後來居上。

  11. 葉劉自留學回港後攪咁多野為乜? 又組班底,依家仲攪個政黨出來。
    一方面以假民主姿態爭取中產支持,一方面向共產黨表忠。佢依家整套班底齊哂,來屆立法會選舉先試水溫 ,我相信,佢最終目標係想食2017雙普選後的第一屆特首。
    對於呢條八婆,有咩辨法攪串佢個party ?

  12. KMB59

    「兩條友作為吸公務員力量叫座。」
    他倆對公務員有何吸引力?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s