你信唔信會揸正嚟做呢?


大 亞 灣 新 通 報 機 制   核 電 站 內 事 故 2 小 時 通 報 香 港  
2011-01-11 HKT 16:27
保 安 局 提 交 立 法 會 的 文 件 , 公 布 大 亞 灣 核 電 站 的 新 通 報 機 制 , 將 事 件 按 安 全 影 響 程 度 分 為 4 級 , 若 事 故 影 響 範 圍 只 限 於 核 電 站 內 , 核 電 站 亦 會 在 2 小 時 內 向 香 港 通 報 , 之 後 每 隔 6 小 時 更 新 報 告 。
即 使 非 緊 急 運 行 事 件 , 例 如 地 震 或 颱 風 等 , 大 亞 灣 核 電 站 亦 會 在 2 天 內 , 通 知 香 港 核 電 投 資 有 限 公 司 , 和 在 網 上 發 佈 資 料 。

呢次肯做啲樣,因為大亞灣核電廠出事,竟然係美國BBG資助嘅自由亞洲電台踢爆,呢啲咁膠嘅嘢,俾你係保安局都要做吓樣。

但會唔會揸正嚟做,好難講。中國政制同文化唔變,中國嘅核電廠始終係計時炸彈。

Advertisements

5 則迴響

Filed under 香港政治

5 responses to “你信唔信會揸正嚟做呢?

  1. TC

    通報機制只係俾李+x有時間安排走佬,唔係俾香港特膠蟻民。

  2. dankei

    看報得知港核投表示會增加對公眾有關核電的教育,其實要被教育的,應該係一眾港核投同大亞灣核電站的大小員工和管理人員吧!……奧!漏了!需要被教育的還有我們尊貴的立法會代表何鍾泰大人,不要爆死我們香港人才通知我們啊!

  3. Jigsaw

    @dankei: 要教育,教材得要揀Chernobyl同變左廢墟既Prypiat,仲有一班輻射畸胎,俾d人見識下

  4. dankei

    Re 凌天羽:哎……蘋果做咩唔放頭版呀!呢 d 野唔放頭版真係會無咩人知,亦會忽略嚴重性!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s