國民黨草屯之敗

草屯鎮長補選/百年第一戰 藍輸19票
民進黨洪國浩驚險勝出

〔記者佟振國、陳信仁、蘇永耀、彭顯鈞/綜合報導〕民國百年第一場選戰,國民黨輸了十九票!

南投縣草屯鎮長補選昨天投開票,民進黨徵召參選的洪國浩以一萬五千八百零九票險勝國民黨簡景賢的一萬五千七百九十票,以十九票之差打贏民國百年首場地方選舉,草屯鎮「藍天」變「綠地」,宣告行政院長吳敦義、縣長李朝卿的故鄉「淪陷」。

對吳敦義嚟講,呢鋪輸咗唔講得笑。

長期以嚟,民進黨都係玩明星政治,喺總統、直轄市長選舉好強,但里長、鎮長、市議會選到垃圾一樣,呢樣同泛民似到十足。只不過,喺五都市議會選舉,以及阿扁支持嘅一邊一國連線,都反映出民進黨開始擁有地區實力,而南投縣打到連吳敦義、李朝卿家鄉都輸,由於南投係決定台灣政治版圖誰屬嘅中部三鎮之一(台中縣市、彰化、南投),換言之,呢鋪國民黨選立委同總統,將會好煩。

另一方面,亦證明國民黨地方派系越嚟越做唔掂,己經膠到派洗潔精賄選,一樣輸十九票,雖然輸得好少,但呢個鎮擁有大量藍營鐵票都可以輸成咁,大家想像下之後國民黨賄選被人睇住晒,中部國民黨可以點選落去。

廣告

發表留言

Filed under 台灣政治

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s