我想問北京同入境處長係咪等住膠?

前保安局長葉劉淑儀昨接受查詢時表示,支持讓王丹和吾爾開希來港出席追悼會。她說若港府信納他們來港的目的真誠為悼念華叔,不涉其他,她認為應以人道處理。她指出,對於敏感人士的入境申請,不能一概而論,每一宗個案都要獨立評估,按當時的環境來判斷批准入境是否符合公眾利益,而時機和入境後的活動限制承諾,可以是批准與否的重要考慮因素。

葉太﹕可人道處理入境申請

她舉例說,若香港現正積極進行反吸毒運動,假如有一個吸毒的知名歌星要申請來港,可能會不批准,但在運動後就可能得以「解禁」。同樣道理,若申請人能說明入境目的,並且許下具體的承諾,逗留期間不會偏離入境目的,而港府按照所獲得的情報,經評估後信納申請人的承諾為「真誠的」(bona fide),便可批准申請。

她認為,按當前的情,若要她判斷王丹和吾爾開希入境參與悼念活動一事,她會人道處理,批准他們來港。

小弟好多地方對葉劉有保留,但涉及一啲保安問題嘅判斷,葉劉嘅意見始終具權威性,特別她同時做過英治同中治年代嘅入境處長,而她果套訓練,基本上都係沿襲英國Home Office果套。

依家葉劉教晒成個位可以點走,包括
1. 申請是否出於真誠(葉劉跟英國玩法,用拉丁文Bona Fide,我用plain English嚟講,係用Good faith,即係good and honest intention,但result係點,唔重要)
2. 公眾利益(public interest)
3. 人道立場

如果入境處長同特首都唔批王丹同吾爾開希入嚟,咁係佢地自己同埋北京膠到無朋友。事實上,葉劉作為退任保安事務官員,無必要公開教番李少光同入境處長有乜散手可以用,更加唔駛講教北京點樣做人。

Advertisements

7 則迴響

Filed under 香港政治

7 responses to “我想問北京同入境處長係咪等住膠?

  1. alvin

    葉劉講嘅﹐喺文明國家根本就係理所當然﹐問題係葉劉巧妙咁避過咗成件事嘅關鍵﹐就係每逢有重大政治決定(尤其係關於六四﹑民主等阿爺死穴)﹐特區高官已經自願/非自願習慣咗揣摩阿爺心意。

    葉劉依家冇政治壓力﹐梗係可以大抽特抽。

  2. Chan Tai

    特區高官 太監
    不用問責, 兼無誠信司言。
    凸首退休話做渠務顧問,
    渠 – – 匯合各式流動汚水
    成語 同流合汚
    凸手真坦白! 哈哈哈

  3. dbdb

    都話一国兩制流嫁啦!
    華叔從水路回中華故土,幾多部坦克都攔唔撚到!

  4. v

    中共統治機器散收收等天收。

  5. Patrick Lanson

    都已經講左河水不犯井水, 特府仲怕咩姐?

  6. alvin

    Patrick Lanson – 或者我記性差﹐我只記得阿爺講過「井水(香港)不犯河水(大陸)」﹐但就冇印象阿爺回歸後講過「河水(大陸)不犯井水(香港)」﹐兩者分別好大喎。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s