齊魯銀行擠提事件

依家中國嘅銀行,以下傳聞滿天飛:

齐鲁银行出事了!出现挤兑现象,排号非常难。亏损60亿,加上其他的总计亏损过百亿,董事长邱云章、行长郭涛被抓,济南就3家银行没有被牵扯进去。目前山东省成立专案组,各媒体一律不准抢先报道,何时报道,听从统一安排

事緣係除夕果日,爆出齊魯銀行涉及一宗偽造金融票證案,銀監會話正調查中,一切運作正常算數,但中國一般民眾真係怕信你一成,就咁玩完,所以成班友趕住去提錢,總之玩到成件事膠晒。

當然齊魯銀行現況係點,我都唔知,但依家同時涉及中信銀行、華夏銀行,而且中國有幾多間銀行,用騎呢經營手法做生意,真係天曉得。如果中國當局做得唔好,隨時係索羅斯未入嚟玩謝你,中國銀行系統自己都己經玩完。

大家炒人民幣匯價前,唔好只睇美國迫人升值因素,講真,人民幣現有匯價係無乜實質支持。

1 則迴響

Filed under 財經, 中國政治

One response to “齊魯銀行擠提事件

  1. Bankers' Arms

    大陸有冇存款保障?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s