李少光用言行嚟證明自己係一條仆街

王 丹 冀 赴 港 悼 司 徒 華   李 少 光 : 不 一 定 在 香 港 哀 悼
2011-01-02 HKT 21:27
前 學 運 領 袖 王 丹 及 吾 爾 開 希 表 示 , 希 望 特 區 政 府 批 准 他 到 香 港 追 悼 司 徒 華 。
保 安 局 局 長 李 少 光 說 , 不 一 定 要 在 香 港 哀 悼 司 徒 華 , 又 表 示 香 港 有 獨 立 的 出 入 境 政 策 及 制 度 。

政 府 發 言 人 表 示 , 入 境 處 會 根 據 香 港 法 例 及 現 行 政 策 決 定 是 否 批 准 個 別 人 士 的 入 境 申 請 。 入 境 處 審 批 時 , 會 考 慮 所 有 與 申 請 相 關 的 因 素 和 情 況 , 入 境 處 不 評 論 個 別 個 案 。

對住李少光呢啲咁嘅人,我諗我直接用「仆街」呢兩個字嚟形容佢,己經係好有禮貌。

華叔死咗無耐,特首己經喺度公然抽死人水兼挑撥泛民。咁依家王丹想嚟香港送最後一程,如果你特區政府無黑名單,在情在理都應該俾王丹入嚟香港。如果真係有心幫王丹嘅,李少光直頭應該講,特區政府對任何想拜祭華叔嘅人,給予最大嘅協助,咁大家會認為政府真心。

依家乜話:不一定在香港哀悼,即係佢條仆街有黑名單,咁之前高志活事件果堆膠數,唔該你李少光一炮找晒佢。而且喺呢啲時節,仲堅持黑名單,講埋啲風涼說話,證明呢條友無人性,做保安局局長?叫佢去菲律賓幫阿奎諾三世吧。

我幾個鐘前寫俾蘋果嘅文,仲話王丹係一個測試,對特區政府人性嘅測試,估唔到咁快有答案。試特區政府有無人性,快過頭髮驗毒。

廣告

20 則迴響

Filed under 香港政治

20 responses to “李少光用言行嚟證明自己係一條仆街

  1. dankei

    真係唔知 19 正苦怕 d 乜!其實華叔遠走亦不忘為香港人及中國人做事,如果 19 正苦一眾高級低能兒在處理華叔身後事上有明顯不得人心的舉動,這可是一個特級的政治炸彈!支持華叔的人,未必會支持現時的民主黨或期他泛民政黨,亦未必會投票或參與政治活動,但卻仍會支持華叔的未了願 及理想,19 正苦的任何不得人心舉動,只會令香港更多人鄙視正苦及中共,隨時華叔身故會變成加速香港民主運動的推進器,或香港市民反正苦及中共轉趨激烈的轉捩點!

  2. martinoei 黃世澤

    己經有人講咗,如果政府唔批王丹簽證 = 包圍禮賓府

    呢個係胡耀邦級炸彈,特別以華叔那種德高望重,是連中央不少共產黨人見他都還得低頭而過。

  3. nightingalelin

    日本人成日警告的後生仔,唔好以為有張沙紙就大晒,做野最緊要係密契。

    我諗李少光肯定係個無默契的人,佢嫌人民低微,都要故下班中央班大人。你唔俾佢入港,如果一個唔小心得罪左班中央,你又唔係長毛那挺人邊個救你。

  4. Jacky Lim

    如果李少光今次派膠的話 特區政府仆街冚家鏟都唔怕, 事關華叔 + 王丹 + 吾爾開希 = 香港人無法磨滅、也寸步不讓的 “六四情意結"

  5. HighLamb

    葉劉坐呢個位時,搞到有幾十萬人上街行,李少光想破記錄。

  6. longhair

    19政府怕乜,咪就係怕19中共。

  7. 又話「井水不犯河水,河水不犯井水」!
    送華叔最後一程都唔得! 怎樣顯示一國兩制?

  8. Ashley

    這姓李的一定是正當抓爆頭不知怎回應王丹先生的請求(and 擦主子鞋)時, 赫然想起菲國那笑面狗總統說過的「不一定要來香港作證, 在菲國也可以」的言論, 驚為天人, 急忙借用。
    其實新年一開始就咀咒別人不太好….可惜現今人渣橫行….

  9. Jacky Lim

    補多一腳
    今天 (2 JAN) 城市論壇, 台下發言都話…..
    有天災就 “血濃於水", 响香港有唔啱聽就 “強調一國", 到國內有問題就 “井水"
    即係佢玩晒囉

  10. dbdb

    唔駛主辦亞運啦,去別的国家參與得啦.

  11. aLeX

    Jacky

    有天災就 “血濃於水”, 响香港有唔啱聽就 “強調一國”, 到國內有問題就 “井水”

    簡單而言,佢就好似超任加超任博士咁,無限屈機!!!!

  12. 飛蚊導彈

    唯有寄望入境處電腦的黑名單紀錄出錯,
    職員又不以為意批出簽證
    然後經郵遞或本地保證人送到他們手上
    到抵港當天電腦又出錯,加上入境處職員掛一漏萬
    讓他們順利入境

  13. KMB59

    又一條共狗!

  14. ky ho

    我唔怪李少光,佢祗係負責29號打薄出糧,批唔批王丹吾爾開希連煲呔都無權講嘢,何況李少光!
    不過千祈唔好批王丹吾爾開希入境,佢地仍被通緝緊,西環顛起上黎,拜完華叔之後,縛佢過河都有可能發生!

  15. S

    According to our legislations the power is reserved in the hands of the Director of Immigration. Is Ambrose Lee going to interfere the business of the Immigration Department? This is political interference over the work of civil servants.

  16. alvin

    S – 入境事務處係保安局轄下﹐入境事務處運作本身就係保安局管轄範圍﹐李少光又點算 “interfere"? 以政治理由拒絕一個人入境呢D政治決定又點有可能係入境處處長喺保安局局長唔知情/反對之下擅自作出?

  17. S

    There’s a reason to keep such powers in the hands of the Director of Immigration, instead of the Secretary for Security.

  18. S

    E.g., the power to environmental impact assessment in the case of the Lok Ma Chau Spur Line over the Long Valley.

  19. alvin

    S – yes, the discretion is in the hands of the Director of Immigration, instead of the Secretary for Security, but do you really think Director Peh will openly act in defiance of the wish of Secretary Lee?

  20. S

    No. But it’s already problematic for Ambrose Lee to make a public statement with the effect to restrain the statutory power of the Director of Immigration. This is political interference over the work of a civil servant.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s