2011:你玩得起?

話咁快就過咗大事勿用嘅2010,到咗2011。只不過2011係點嘅世界,老實講,小弟一片混沌。

由特首年尾係唔係都起錨嘅膠事嚟睇,呢個政府肯定唔知做乜。而索羅斯狂谷新台幣嚟睇,一場風暴已經喺大家嘅視線範圍,只不過唔知幾時真係殺到。而未來一年膠仗連場,菜園村、亞運、政改本地立法,2011年區議會大戰。中國就面對北韓呢個由青山病人掌舵嘅國家、國內通脹、十八大形勢未定、索羅斯隨時玩嘢。大家諗吓,未來一年有幾多關要過?

所以話,2011年,你玩得起?一年後平平安安整整齊齊都叫唔錯。

2 則迴響

Filed under 香港政治

2 responses to “2011:你玩得起?

  1. 2011 會不會有QE3呢? 提外話: 我已上畢由「新力量網絡」與香港教育學院合辦通識及公共事務證書課程. 如你所言,
    單元一 : 今日香港 非常精彩. 但單元二 : 兩岸國際 對我來說比較難理解, 因為太宏觀. 我覺得在第十二課 (全球安全:衝突及挑戰
    由袁彌昌博士主講 – 英國雷丁大學戰略研究系博士)主張的戰略性和你之前的一些文章相似. 我把通識及公共事務證書課程的內容概括到以下:
    單元一 : 今日香港 http://qualityalchemist.blogspot.com/2010/11/part-1.html
    單元二 : 兩岸國際
    http://qualityalchemist.blogspot.com/2010/12/part-2.html

  2. v

    日日台幣中午被推高,台灣央行例必喺尾盤殺價,無人炒至奇。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s