香港社會需要一啲改革

壓倒「繁榮」 市民最盼香港「公平」

對當政者嚟講,呢個係一個重要訊號,市民對大財閥主導一切嘅情況唔係太容忍到,己經變成咗明顯不過嘅現實。

依家己經唔係乜嘢八十後七十後定世代之爭咁簡單,而係呢個情況變咗「階級鬥爭」果陣,步向法國大革命果挺情況,好可能就係香港將要面對嘅情況。

唔知香港當政者,聞到棺材香未?

廣告

6 則迴響

Filed under 香港政治

6 responses to “香港社會需要一啲改革

  1. Dick Ma

    其實又是怎麼樣?有壓迫有控訴有怎麼樣?這些壓力一早已經可以擠爆煲了。但是香港人夠薑爆發出來嗎?

    又期待下年的六四七一十一?香港人只是漏了氣的氣球,永遠也不會爆,因為當權者濫法控制示威者,而香港人也沒有胸襟去為公義犠牲和接受轉變。

    等著瞧二零一一年,大家又是在惡性循環中得不到解決而平穩地忍受渡過。時機在那?

  2. alvin

    好同意樓上 Dick Ma 所講﹐香港人有能力/決心起義嘅話﹐03年特區政府早就倒台。

    香港人起哄就得﹐起義? 太錫身喇﹐等到有朝一日示威/衝擊中聯辦時出現「莫洛托夫雞尾酒」先再講。

  3. TTTK

    其實香港唔駛搞"革命"
    只要搞次全民大罷工已經可以玩死班當權者
    衰在香港人唔夠團結…

  4. Bankers' Arms

    點都唔會爆, 因為港人怕事膽怯, 畏首畏尾, 大陸人只係想香港安份做一個黑錢出海口, 至於香港有冇前途佢地真係唔care! (or 唔想你好)

    只要令大陸人睇到香港淊革命邊緣, 投鼠忌器, 咁先會有變革, 本來社民連最有可能擔大旗剌索阿爺

  5. aLeX

    社民連本來可以做到野, 不過而家應該自己玩死咗自己..

    講到尾香港人成日講搵食溫食, 無好同公平既環境你有咩食….

  6. 不留名

    香港人面對這些情況, 一係移民(或先取得外國居留權, 留係香港只為搵食), 一係逆來順受, 一路呻, 一路繼續咩嘢都唔做。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s