索羅斯意不在新台幣

索羅斯嚇壞出口商 午盤暴升1.139元
2010-12-30 12:18 中廣新聞 張雅惠
市場傳出,國際炒手索羅斯鎖定新台幣匯率,索羅斯並非等閒之輩,「恐索效應」嚇壞了出口商,新台幣匯率盤中飆升一點二零一元,以二十九點一九五再度刷新十三年來盤中新高;午盤暫收二十九點二二八,暫升一點一三九元,台北匯市成交量放大到七點六七億美元。

索羅斯如果真係以狙擊新台幣為目標,小弟睇未必。

索羅斯確係好鍾意喺個市超靜嘅時間興風作浪,上鋪金融風暴就揀喺1997年7月1日出手,泰銖即刻食咗屎。只不過,索羅斯真正嘅大茶飯,並唔係新台幣。

新台幣係索老嘅練兵場,因為台灣樓市失控一定要加息打壓,升就升硬,索老原本想攻入嚟無人知,新台幣係受管制貨幣,又係台商用嚟結算嘅貨幣,所以要攻大中華三地嘅貨幣,新台幣係最佳練兵場。

喺胡錦濤訪美前,中國因為要向美國示好,所以會任由人民幣升一陣子,索羅斯點挾升人民幣,中國亦都唔會理(理嚟做乜,有人幫你做,你唔通自已郁手),只不過,當索羅斯嘅手影出現咗喺台灣果陣,大家應該要預算到,2011年香港個市係殺戮戰場,你自問無能力玩嘅,唔該依家諗走退出計劃,呢個場唔係人玩。

廣告

發表留言

Filed under 財經

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s