俾我係周爵士都係退休為妙

周 松 崗 宣 布 明 年 底 約 滿 退 休
2010-12-29 HKT 17:35
港 鐵 行 政 總 裁 周 松 崗 宣 布 , 將 於 明 年 年 底 , 合 約 屆 滿 時 退 休 。
周 松 崗 表 示 , 屆 時 他 將 會 61 歲 ; 他 表 示 任 內 順 利 完 成 兩 鐵 合 併 , 港 鐵 同 事 的 專 業 , 對 能 夠 在 港 鐵 服 務 感 到 自 豪 。

我係周爵士,都會宣布退休,唔諗續約。

周爵士治下嘅港鐵確實風光,市值由五百幾億港紙升到千六億,而除咗港鐵,仲有埋北京、深圳、墨爾本、斯德哥爾摩同倫敦鐵路管理權,成為世界首屈一指嘅鐵路管理公司,作為一個大手私鐵CEO,佢真係好威水。

只不過,由於政府不斷俾啲政治指令嘅屎要港鐵承受,港鐵未來業績係受壓,包括唔一定搵錢嘅港島線堅尼地城延段同南港島線西段,仲有堪稱政治地雷之霸嘅中國高鐵香港段。呢段高鐵,路經嘅地區地基結構穩唔穩都未知,你話你仲敢做港鐵CEO?俾我都急流勇退先。

下任港鐵CEO,祝佢好運。周松崗爵士係有政治智慧嘅人,佢應該估到佢面對係無底深潭,退休有佢著數。

Advertisements

3 則迴響

Filed under 香港政治, 財經

3 responses to “俾我係周爵士都係退休為妙

  1. Longhair

    作為一個地產商,令香港樓價到呢個地步,佢貢獻的確好大

  2. ky ho

    另有高就至真!

  3. KMB59

    「港島線堅尼地城延段」不是由政府撥款興建嗎?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s