一套電視劇,玩齊紐倫港?

以上片段係英國ITV播嘅Law & Order: UK嘅Opening,Law & Order係少數玩齊世界咁多個大城市嘅美劇,Law & Order本來場景設定喺紐約,最近整咗個洛杉磯版(因為洛杉磯同紐約民情係兩回事),而英國、俄羅斯同法國都有本地化嘅改編版本。法國選擇咗Law & Order Criminal Intent嚟改編,因為Law & Order當中涉及太多同Common Law有關嘅嘢,而Criminal Intent只係講Criminal Procedure,無咗法庭辯論果部分。

查實中國、香港、台灣追開美劇嘅人,都知道Law & Order係乜,如果要整個講華語嘅版本,應該用乜城市做場景。答案好簡單:香港。

我講過n次,香港到今日都係一個縮水版嘅聯合王國,至少法律上係,所以Law & Order UK同Law & Order原裝本地化撈亂用都仲得,特別認真要寫啲有關案件果陣,Law & Order UK香港化好可能稍加改動就搞掂。

而且有啲罪案,可謂香港特產,西方世界對港產片嘅世界有一定認知,配番音可以出口番去西方國家,甚至有啲劇情可以回饋番依家仲拍緊嘅Law & Order系列,因為Law & Order都幾鍾意拎啲現實案例嚟改寫或影射,香港可以提供唔少素材。而對中國睇開美劇嘅觀眾,香港係一個可以切入嘅地方。一個用漢字嘅普通法司法管轄區,無幾多個。

當然負起呢個重任嘅電視台,絕對唔係無線,喺壹傳媒開始喺台灣開播電視台,同埋PCCW進軍免費電視有機會成事,我諗壹傳媒或PCCW是但一個台,都可以將Law & Order本地化做得妥妥當當,一個電視劇玩齊紐倫港咪話唔爽。

Advertisements

7 則迴響

Filed under 文化批判

7 responses to “一套電視劇,玩齊紐倫港?

  1. alvin

    《壹號皇庭》頭兩輯(即係逢星期日晚播嗰兩輯﹐唔係之後變咗主流劇一至五晚播嘅後三輯)其實都幾有Law & Order feel。

  2. martinoei 黃世澤

    我追Law & Order就係因為壹號皇庭第一輯,壹號皇庭頭兩輯都是criminal procedure and justice為主題嘅戲。

  3. alvin

    《法網群英》開頭都OK﹐不過legal drama / crime procedural 真係唔係好o岩一星期五集(《壹號皇庭》頭兩輯就係一星期一集)﹐香港主流觀眾又未必慣一星期一集嘅歐美日模式。

  4. Henry Chan

    有冇可能CSI都會係咁?頭個套係拉斯維加斯,跟住就邁阿密,再跟住就係紐約………

  5. Bankers' Arms

    壹號皇庭自第三輯起, 已經轉型為中女自慰戲

  6. martinoei 黃世澤

    To Henry Chan:

    CSI好明顯走緊Law & Order果條路,睇幾時嚟個CSI: London, CSI: Hong Kong

  7. alvin

    CSI:NY 同 CSI:Miami 嘅收視今季跌得幾緊要﹐CSI:NY 搬咗去星期五晚就話預咗佢跌﹐但係估唔到 CSI:Miami 搬咗去星期日晚收視謝晒﹐咁走勢 CSI:NY 好能今季做完就算﹐Miami 就可能玩埋下季(照估CBS唔會一季cut兩套CSI)。

    三套 CSI 近兩年收視一直下滑﹐以 forensics 為主嘅 crime procedural 應該短期內唔會再出﹐但 forensics 仍可以係 crime procedural 內嘅一個元素﹐好似 NCIS 咁。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s